foodhappy

Välkommen hit för inspiration, tips och matglädje!

Yves Thuriès franska choklad - en raffinerad smakupplevelse

Publicerad 2009-07-23 12:08:36 i Receptbaser och matlagning

            
                 Yves Thuriès - chokladkreatör och chokladboksförfattare

Fransmannen Yves Thuriès är känd över hela världen för sin fantastiska choklad, han började med en egen butik 1968 och har nu små fina butiker i Frankrike, Canada och Japan. Nu hakar resten av Europa på, för Yves choklad är en sådan upplevelse för gommen att han utnämnts flera gånger för sina prestationer som dessert, glass och chokladtillverkare.

Man blir lite kär i farbor Yves, han ser så trevlig och mysigt trygg ut när han vandrar i den lilla franska byn på bilden ovan. 
Han ser så lugn ut, och då ska man ju veta att han är en upptagen man.
Yves är medlem i franska chokladakademien och driver ett av Europas mest framgångsrika chokladfabriker.

Sagt om Yves chokladtillverkning:

" I sin chokladtillverkning har Yves Thuriès aldrig avvikit från det centrala i varje chokladbit, nämligen smaken. Från första smakbiten till den allra sista biten. Chokladens raffinerade smak kommer ifrån enkelheten, där få goda råvaror får lov att stråla samman i en sagolik smak. Yves Thuriès håller fast i traditionerna med sin chokladtillverkning, men är hela tiden uppmärksam på ny teknik och utveckling inom smakupplevelser. Likaså söker han ständigt efter nya dimensioner till sin choklad. På det sättet möts tradition och innovation"

            
              Chokladkreation av Yves Thuriès

Förutom chokladen är Yves Thuriès också känd för sina böcker. År 1977 gav han ut den första volymen av "La pâtisserie française", en encyklopedi om mat i 12 band, som är översatt till flera språk, och har haft betydelse för tusentals proffs. 

                                     
                                        Den ultimata chokladboken

För två år sedan utkom boken om choklad "Caractère chocolat",
som gjort stort intryck bland konditorer och chokladentusiaster.
Boken vann Grand Prix Du Livre 2008 för sitt passionerade och vackra innehåll - Yves anses hedra chokladtillverkares värld med en enorm inlevelse.  
Boken innehåller allt man kan vilja veta om choklad och många enkla läckra recept - ett bra presenttips till chokladälskaren med goda franskakunskaper.

För de av oss som bara vill äta och njuta av fantastisk choklad så finns Yves Thuriès choklad nu i Sverige.
Importföretaget Gastro-Import säljer chokladen här hemma, så har du tur kan du hitta det i en välsorterad gourmetbutik nära dig. 
     
                                                                
                                           
Yves Thuriès känns så rätt i tiden. Ni vet - Slowfood och nu renaste chokladen ( säkert nyttig på köpet!)

Raffinerad välgjord choklad är det enda rätta, och som Yves själv säger:
" En maskin kan aldrig ersätta handen, fantasin eller talangen"

Jag förutspår chokladweekends på Yves Thuriès chokladfabrik - tänk er seriösa chokladsemestrar i Frankrike...
Klädkod- slapp, väldigt slapp......


För mer info gå gärna in på www.gastro-import.com
 

The Cheesecake Factory- bästa frossan i USA

Publicerad 2009-07-12 14:32:36 i Receptbaser och matlagning

Det finns ett par grejer man måste fatta om mat och livet, och det är att man ska välja sina strider. Ibland är vi nyttiga små änglar som trycker i oss våra salladsblad, men ibland måste dessertdemonen i mig få löpa fritt och smaka på himmelska godsaker- även om jag vet att jag kommer att få betala för det senare... Ni vet, tio minuter i munnen, trettio år runt midjan.. Whatever!

                                           
                                                Världens bästa lunch, tycker jag .....

Ett ställe som är rena drömmen för en dessertbrud som yours truly, är
The Cheesecake Factory i USA. Grundat av ett gulligt helylle par, Evelyn och Oscar Overton, så började sagan om USAs största dessertutbud redan 1940. Evelyn startade då ett eget bageri i Detroit där hon bakade cheesecakes efter eget recept som hon blev berömd för. 1971 reste paret med hjärtan fulla av hopp och bilen full av cheesecakes till Los Angeles med sina sista sparpengar för att satsa stort. Under många år jobbade de 18 timmar om dagen med sin dröm tills de till slut började nå ut med Evelyns cheesecakes. Plötsligt lossnade det för dem...

                          

De öppnade sin första servering 1978, och framgången tog fart när deras son David skapade ett koncept med ett enormt utbud och stora portioner som lockade hungriga kunder över hela landet. Idag finns det flera "factories" i de flesta delstater och företaget fortsätter att växa.

  

                        
                                       The Cheesecake Factory- My idea of heaven..

Menyn har inte bara efterrätter utan allt från sallader, skaldjur, och pasta till rejäla bruncher. Man kommer nog därifrån med en lätt sockerchock, men man får inse att besöket är väl värt lite "lidande".
Här har ni ett smakprov från cheesecakemenyn, ni kanske förstår att en eftermiddag där inte skulle gör ont direkt, om jag säger så...


                        
ORIGINAL
  
The one that started it all! Our Famous Creamy Cheesecake with a Graham Cracker Crust and Sour Cream Topping

FRESH STRAWBERRY  
The Original Topped with Glazed Fresh Strawberries. Our Most Popular Flavor for 28 Years!

WHITE CHOCOLATE RASPBERRY TRUFFLE®  
Creamy Cheesecake Swirled with White Chocolate and Raspberry

GODIVA® CHOCOLATE CHEESECAKE  
Layers of Flourless Godiva Chocolate Cake, Godiva Chocolate Cheesecake and Chocolate Mousse

LOW CARB CHEESECAKETM
Smooth and Creamy with a Graham-Walnut Crust

FRESH BANANA CREAM CHEESECAKE
Banana Cream Cheesecake Topped with Bavarian Cream and Fresh Sliced Bananas

DULCE DE LECHE CARAMEL CHEESECAKE  
Caramel Cheesecake Topped with Caramel Mousse on a Vanilla Crust

TIRAMISU CHEESECAKE  
Our Wonderful Cheesecake and Tiramisu Combined into one Amazing Dessert!

CHOCOLATE MOUSSE CHEESECAKE
Silky Chocolate Cheesecake Topped with a Layer of Belgian Chocolate Mousse

VANILLA BEAN CHEESECAKE  
Layers of Creamy Vanilla Bean Cheesecake, Vanilla Mousse and Whipped Cream

KAHLUA COCOA COFFEE CHEESECAKE  
Layers of Rich Brownie, Kahlua Cheesecake, Creamy Chocolate Mousse and Chocolate Ganache

ADAM'S PEANUT BUTTER CUP FUDGE RIPPLE
Creamy Cheesecake Swirled with Caramel, Peanut Butter, Butterfingers® and Reeses Peanut Butter Cups®

CHOCOLATE OREO® MUDSLIDE CHEESECAKE
Chocolate Oreos Baked in our Creamy Chocolate Cheesecake with a Chocolate-Almond Brownie Crust

CHOCOLATE TUXEDO CREAMTM CHEESECAKE  
Layers of our Fudge Cake, Chocolate Cheesecake, Vanilla Mascarpone Mousse and Chocolate

DUTCH APPLE CARAMEL STREUSEL  
Our Original Cheesecake, Baked Apples, Caramel and Brown Sugar Cinnamon Walnut Streusel

BROWNIE SUNDAE CHEESECAKE
Brownie, Cheesecake, White Chocolate Mousse and Chocolate, Covered with Hot Fudge and Almonds

CHOCOLATE PEANUT BUTTER COOKIE-DOUGH
Chocolate Cheesecake Loaded with Peanut Butter Cookie Dough and Topped with Chocolate

KEY LIME CHEESECAKE  
Key Lime Pie in a Cheesecake! Deliciously Tart and Creamy on a Vanilla Crumb Crust

LEMON RASPBERRY CREAM CHEESECAKE  
Raspberry Vanilla Cake, Creamy Lemon Cheesecake, Raspberry Lady Fingers and Lemon Mousse

CHOCOLATE RASPBERRY TRUFFLE®
Layers of Chocolate Cake, Chocolate-Raspberry Swirl Cheesecake, Chocolate Mousse and Chocolate Ganache

CHOCOLATE CHIP COOKIE-DOUGH CHEESECAKE
Creamy Cheesecake Loaded with our Chocolate Chip Cookie-Dough and Topped with Walnuts

SNICKERS® BAR CHUNKS AND CHEESECAKE
Snickers Bar Baked right into Our Creamy Cheesecake and Topped with Fudge and Caramel

CRAIG'S CRAZY CARROT CAKE CHEESECAKE
Carrot Cake and Cheesecake Swirled Together, Topped with Cream Cheese Icing and Roasted Almonds

OREO® CHEESECAKE
Lots of Oreos Baked into Our Creamy Cheesecake

CARAMEL PECAN TURTLE
Pecan Brownie and Caramel Fudge Swirl Cheesecake, Topped with Caramel Turtle Pecans and Chocolate

CHERRY
A Classic! The Original Topped with Cherry Preserves

CHOCOLATE COCONUT CREAM CHEESECAKE
Coconut Cheesecake with Chunks of Chocolate, Topped with Layers of Coconut Custard and Whipped Cream all on top of a Chocolate Macaroon Crust

30th ANNIVERSARY CHOCOLATE CAKE CHEESECAKE
Two layers of our Original Cheesecake and Two layers of our Creamy Chocolate Fudge Cake filled with Chocolate Cream and finished with Crunchy Pearls of Chocolate

                           
 
Vem gillar inte en smaskig historia där den amerikanska drömmen blir Beverly Hills- verklighet ? (med lite extra grädde på moset, dessutom...) Vill ni veta mera om The Cheesecake Factory och planera en liten sockertrip dit, gå in på:  http://www.thecheesecakefactory.com/   
Obs! Resårmidja goes without saying.....

Agua Fresca - sommarens fräschaste fruktdryck

Publicerad 2009-07-09 11:24:03 i Receptbaser och matlagning

    
Vi pendlar mellan supersol och monsunregn just nu, och luften är så fuktig att håret lockar sig spontant. Det känns som man är i Amazonas emellanåt, så det passar perfekt med ett dryckesrecept från Sydamerika. Aqua Fresca, det vill säga, vatten med fruktsmak, görs på färsk frukt och vatten utan socker. Det är just det man behöver, något som släcker törsten utan en massa onödiga kalorier. Du kan göra din egen Aqua Fresca, ta en frukt som har en mjuk mosig konsistens som honungsmelon, vattenmelon, hallon eller jordgubbar. Jag har provat med mango, och det blir precis lagom sött och syrligt. Givetvis kan man göra kanondrinkar med detta som bas, prova gärna vodka eller mousserande.

                        
           

Så här gör du Aqua Fresca till 2 personer:
1 mogen mango
3,5 dl iskallt vatten
saften från en halv pressad lime
1/2 tsk flytande acacia honung
lime klyftor och citronmeliss till garnering
                            

Kör frukt och vatten i en mixer tills du får en slät saft. Sila av över 2 glas som du fyllt med is. Blanda limejuicen med honungen. Rör ned limejuice och honungen i glasen. Garnera med  citronmeliss och limeklyftor.
Om du ska göra drinkar: Häll över saften i höga isfyllda glas och följ instruktionerna som vanligt ovan. Toppa varje glas med 1/2 dl mousserande vitt vin, garnera.
                             
Det är smart att göra stora mängder av Aqua Fresca och ha i kylen på varma dagar. Vattenmelon, jordgubbar och nektariner fungerar bra, det händer ändå att man har en hel del frukt i kylen som man måste sätta sprätt på, så gör egen sommardricka av den och känns dig trendig och nyttig på samma gång!

                     

Om

Min profilbild

Emily Gray

emily@grays.se www.grays.se www.newsdesk.se/pressroom/grays

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela