foodhappy

Välkommen hit för inspiration, tips och matglädje!

Yves Thuriès franska choklad - en raffinerad smakupplevelse

Publicerad 2009-07-23 12:08:36 i Receptbaser och matlagning

            
                 Yves Thuriès - chokladkreatör och chokladboksförfattare

Fransmannen Yves Thuriès är känd över hela världen för sin fantastiska choklad, han började med en egen butik 1968 och har nu små fina butiker i Frankrike, Canada och Japan. Nu hakar resten av Europa på, för Yves choklad är en sådan upplevelse för gommen att han utnämnts flera gånger för sina prestationer som dessert, glass och chokladtillverkare.

Man blir lite kär i farbor Yves, han ser så trevlig och mysigt trygg ut när han vandrar i den lilla franska byn på bilden ovan. 
Han ser så lugn ut, och då ska man ju veta att han är en upptagen man.
Yves är medlem i franska chokladakademien och driver ett av Europas mest framgångsrika chokladfabriker.

Sagt om Yves chokladtillverkning:

" I sin chokladtillverkning har Yves Thuriès aldrig avvikit från det centrala i varje chokladbit, nämligen smaken. Från första smakbiten till den allra sista biten. Chokladens raffinerade smak kommer ifrån enkelheten, där få goda råvaror får lov att stråla samman i en sagolik smak. Yves Thuriès håller fast i traditionerna med sin chokladtillverkning, men är hela tiden uppmärksam på ny teknik och utveckling inom smakupplevelser. Likaså söker han ständigt efter nya dimensioner till sin choklad. På det sättet möts tradition och innovation"

            
              Chokladkreation av Yves Thuriès

Förutom chokladen är Yves Thuriès också känd för sina böcker. År 1977 gav han ut den första volymen av "La pâtisserie française", en encyklopedi om mat i 12 band, som är översatt till flera språk, och har haft betydelse för tusentals proffs. 

                                     
                                        Den ultimata chokladboken

För två år sedan utkom boken om choklad "Caractère chocolat",
som gjort stort intryck bland konditorer och chokladentusiaster.
Boken vann Grand Prix Du Livre 2008 för sitt passionerade och vackra innehåll - Yves anses hedra chokladtillverkares värld med en enorm inlevelse.  
Boken innehåller allt man kan vilja veta om choklad och många enkla läckra recept - ett bra presenttips till chokladälskaren med goda franskakunskaper.

För de av oss som bara vill äta och njuta av fantastisk choklad så finns Yves Thuriès choklad nu i Sverige.
Importföretaget Gastro-Import säljer chokladen här hemma, så har du tur kan du hitta det i en välsorterad gourmetbutik nära dig. 
     
                                                                
                                           
Yves Thuriès känns så rätt i tiden. Ni vet - Slowfood och nu renaste chokladen ( säkert nyttig på köpet!)

Raffinerad välgjord choklad är det enda rätta, och som Yves själv säger:
" En maskin kan aldrig ersätta handen, fantasin eller talangen"

Jag förutspår chokladweekends på Yves Thuriès chokladfabrik - tänk er seriösa chokladsemestrar i Frankrike...
Klädkod- slapp, väldigt slapp......


För mer info gå gärna in på www.gastro-import.com
 

Agua Fresca - sommarens fräschaste fruktdryck

Publicerad 2009-07-09 11:24:03 i Receptbaser och matlagning

    
Vi pendlar mellan supersol och monsunregn just nu, och luften är så fuktig att håret lockar sig spontant. Det känns som man är i Amazonas emellanåt, så det passar perfekt med ett dryckesrecept från Sydamerika. Aqua Fresca, det vill säga, vatten med fruktsmak, görs på färsk frukt och vatten utan socker. Det är just det man behöver, något som släcker törsten utan en massa onödiga kalorier. Du kan göra din egen Aqua Fresca, ta en frukt som har en mjuk mosig konsistens som honungsmelon, vattenmelon, hallon eller jordgubbar. Jag har provat med mango, och det blir precis lagom sött och syrligt. Givetvis kan man göra kanondrinkar med detta som bas, prova gärna vodka eller mousserande.

                        
           

Så här gör du Aqua Fresca till 2 personer:
1 mogen mango
3,5 dl iskallt vatten
saften från en halv pressad lime
1/2 tsk flytande acacia honung
lime klyftor och citronmeliss till garnering
                            

Kör frukt och vatten i en mixer tills du får en slät saft. Sila av över 2 glas som du fyllt med is. Blanda limejuicen med honungen. Rör ned limejuice och honungen i glasen. Garnera med  citronmeliss och limeklyftor.
Om du ska göra drinkar: Häll över saften i höga isfyllda glas och följ instruktionerna som vanligt ovan. Toppa varje glas med 1/2 dl mousserande vitt vin, garnera.
                             
Det är smart att göra stora mängder av Aqua Fresca och ha i kylen på varma dagar. Vattenmelon, jordgubbar och nektariner fungerar bra, det händer ändå att man har en hel del frukt i kylen som man måste sätta sprätt på, så gör egen sommardricka av den och känns dig trendig och nyttig på samma gång!

                     

Om

Min profilbild

Emily Gray

[email protected] www.grays.se www.mynewsdesk.se/pressroom/grays

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela