foodhappy

Välkommen hit för inspiration, tips och matglädje!

Halloween – en spooky helg med anor från 500-talet före Kristus

Publicerad 2009-09-24 12:22:06 i Receptbaser och matlagning

Visst är det kul med nya intryck. Utländska traditioner som vi får glädje av här i Sverige, och där är Halloween både omtyckt och omstridd. Många menar att den krockar med Allhelgonahelgen och är en smula respektlös mot våra normer. Andra tycker att det är ett roligt och smågalet festtillfälle för hela familjen.

I USA firar man den  31 oktober, men fyller butikerna redan i september för att utnyttja den försäljningen så mycket det bara går. Till och med skolorna är dekorerade inför den stora helgen, något som vi kanske får se här så småningom.


Hur kommer det sig att man ens började fira Halloween?

 

Själva ordet Halloween har sina rötter i den katolska kyrkan, (ursprungsbegreppet All Hallows Day)  man firade den 1 november för att hedra alla helgon, i likhet med den svenska helgen på samma datum.

Hela traditionen med spökeriet kommer från den keltiska Nyårsdagen som firades 31 oktober 500 år före Kristus,och man hade trodde på döda  själarnas förmåga att komma tillbaka varje år för att överta en ny kropp för att få ett nytt liv efter detta. De levande ville undvika det genom att klä sig läskigt och uppföra sig högljutt och skrämma bort själar som sökte ny fristad.

Bus eller godistraditionen kommer ifrån en europeisk tradition på 900-talet då man gick från dörr till dörr och tiggde små russinbröd och lovade att be en bön för döda släktingar till brödgivaren (mer bröd gav flera böner!!)

På den tiden trodde man att de döda levde i limbo efter döden och att alla böner, även från främlingar, kunde påskynda deras färd till himlen.

Dekorerade pumpor med ögon och muntra flin kommer troligen från en irländskt folktraditionen, då man holkade ur palsternackor och satte i ett ljus för att minnas irländaren Jack som lurat upp Djävulen i ett träd och ritat ett kors därpå. Han nekades tillträde till himlen och helvetet, så man tände ljus för att lysa upp hans mörka tillvaro. Irländarna upptäckte pumpor när de kom till Usa , och de passade mycket bättre för ändamålet.

 

Kyrkogårdstårta gjord med chokladgravstenar...


Jag minns ju själv hur det var när vi firade Halloween när jag var liten ..

Hela oktobermånad handlade ju bara om en sak för oss barn, och det var att uthärda till den trettioförsta då man skulle ut och spöka i hela grannskapet. Alla butiker skyltade om redan i slutet på september, hela stan var utsmyckad med pumpor som skurits, dekorerats och tänts varje kvälls. Det handlade om höst, dofter, prasslande löv och naturens färgpalett i skalan rost, orange, och gult. Vi gick till skolan varje oktoberdag fulla av längtan och förväntan, för snart var det dags.

Maskeradbutiken i min lilla hemstad Ridgewood hade en evigt slingrade kö till kassan och de vuxna hade fullt sjå med att hänga upp  svarta och orangea girlanger och skära pumpor. Tonåringarna var lite fula och lindade in grannskapets alla träd i toapapper och sprayade fönsterrutor med raklödder.  Alla hade fullt upp med bestyren. På TV gick alla klassiska skräckfilmer varje dag.

Jag var som hjärntvättad och redo. Moahahahaha......

 

Linus är alltid redo för Halloween


Så kom DAGEN.

Jösses, det gick ju inte att tänka på något annat. Vi klädde upp oss, gick ut med syskonen och en förälder och ringde på hos snälla grannar som fyllde våra kassar till bredden med kolor, klubbor, tuggummin och annat tandvänligt…. En och annan omtänksam (tyckte inte vi!!) vuxen bidrog med fina röda Mackintosh-äpplen som vi fnös åt efteråt. Men väl hemma tog mamma hand om våra 6 kilospåsar och sade:

- Ni får lite i taget annars blir ni sjuka!

Vilken besvikelse! Jag trodde hon skojade med oss…

Vad snopet, jag som längtat efter att få käka mig sjuk på godis i ett helt år!!!!! Som vuxen med två barn i tonåren kan jag verkligen förstå hennes kloka tanke bakom konfiskeringen. Men kändes det som ett svek. Mamma.........Please ????

 

Typiskt Halloweengodis i miniförpackningar för barnen


Idag handlar Halloween mycket om barnen, men kom ihåg att det handlar om mycket annat också.

Ett avbrott i mörkret, ett tillfälle att njuta av härlig färgglädje och mustig matlagning.

Tända ljus, laga gratänger med rotfrukter, vitlök och vin.

 

Pumpa & Currygryta med chili


Lär er använda pumporna. För det finns massor man kan göra med dem. Lyktorna är ju härliga och det är kul att kunna beskära och använda pumporna på rätt sätt.

Kolla hur lätt det är:

http://www.halloween-online.com/carve/halloween-pumpkin-carving-basic.html

 

Pumpapaj med vaniljglass

 

Baka gärna pumpapaj med mycket kanel och kardemumma, servera med lösvispad grädde - himmelskt gott.

Gör pumpasoppa med vitlök och servera med en klick créme fraiche och färska örter.

Baka pumpabröd och muffins eller gör en läcker pumpa och zucchinigratäng till grillad kyckling.

 

Pumpamuffins med kanelglasyr


Som ni själva märker när det gäller Halloween, så är ju fantasin den viktigaste ingrediensen.

Låt den flöda och bjud alla på en upplevelse för alla sinnen.

Pumpor, häxor och spökparty för hela familjen - Våga vara lite spooky du också!

 

Martha Stewart bejakar sin inre häxa

 

För det är tillåtet att skrämmas lite… eller hur?

Se till att vara väl förberedd!!

Vill ni hitta mer information och recept?

Gå in på:

www.halloween-online.com


 

 

Kommentarer

Postat av: Marika på Odlingspyssel

Publicerad 2009-10-05 17:17:35

Vilket bra blogginlägg du skrivit. Jag har alltid en intensiv längtan till usa i oktober, halloween är en av mina favorithögtider. Synd bara att det ska vara så nedrans svårt att få tag i både candy corn och candy pumpkins :(

Postat av: emily gray

Publicerad 2009-10-05 19:13:40

Testa på English Shop och på Karlafrukt, de brukar ha en hel del godis som passar! Längtar dit som tusan nu!! Emily

Postat av: Hannele

Publicerad 2009-10-29 21:56:47

Kul att ordna lite kul på hösten.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Emily Gray

emily@grays.se www.grays.se www.newsdesk.se/pressroom/grays

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela