foodhappy

Välkommen hit för inspiration, tips och matglädje!

Halloween – en spooky helg med anor från 500-talet före Kristus

Publicerad 2018-09-12 14:52:00 i Receptbaser och matlagning

Bildresultat för halloween candy

Visst är det kul med nya intryck. Utländska traditioner som vi får glädje av här i Sverige, och där är Halloween både omtyckt och omstridd. Många menar att den krockar med Allhelgonahelgen och är en smula respektlös mot våra normer. Andra tycker att det är ett roligt och smågalet festtillfälle för hela familjen.

I USA firar man den  31 oktober, men fyller butikerna redan i september för att utnyttja den försäljningen så mycket det bara går. Till och med skolorna är dekorerade inför den stora helgen, något som vi kanske får se här så småningom.

Hur kommer det sig att man ens började fira Halloween?

Själva ordet Halloween har sina rötter i den katolska kyrkan, (ursprungsbegreppet All Hallows Day)  man firade den 1 november för att hedra alla helgon, i likhet med den svenska helgen på samma datum.

Hela traditionen med spökeriet kommer från den keltiska Nyårsdagen som firades 31 oktober 500 år före Kristus,och man hade trodde på döda  själarnas förmåga att komma tillbaka varje år för att överta en ny kropp för att få ett nytt liv efter detta. De levande ville undvika det genom att klä sig läskigt och uppföra sig högljutt och skrämma bort själar som sökte ny fristad.

Bus eller godistraditionen kommer ifrån en europeisk tradition på 900-talet då man gick från dörr till dörr och tiggde små russinbröd och lovade att be en bön för döda släktingar till brödgivaren (mer bröd gav flera böner!!)

På den tiden trodde man att de döda levde i limbo efter döden och att alla böner, även från främlingar, kunde påskynda deras färd till himlen.

Dekorerade pumpor med ögon och muntra flin kommer troligen från en irländskt folktraditionen, då man holkade ur palsternackor och satte i ett ljus för att minnas irländaren Jack som lurat upp Djävulen i ett träd och ritat ett kors därpå. Han nekades tillträde till himlen och helvetet, så man tände ljus för att lysa upp hans mörka tillvaro. Irländarna upptäckte pumpor när de kom till Usa , och de passade mycket bättre för ändamålet

Jag minns ju själv hur det var när vi firade Halloween när jag var liten ..

Hela oktobermånad handlade ju bara om en sak för oss barn, och det var att uthärda till den trettioförsta då man skulle ut och spöka i hela grannskapet. Alla butiker skyltade om redan i slutet på september, hela stan var utsmyckad med pumpor som skurits, dekorerats och tänts varje kvälls. Det handlade om höst, dofter, prasslande löv och naturens färgpalett i skalan rost, orange, och gult. Vi gick till skolan varje oktoberdag fulla av längtan och förväntan, för snart var det dags.

Maskeradbutiken i min lilla hemstad Ridgewood hade en evigt slingrade kö till kassan och de vuxna hade fullt sjå med att hänga upp  svarta och orangea girlanger och skära pumpor. Tonåringarna var lite fula och lindade in grannskapets alla träd i toapapper och sprayade fönsterrutor med raklödder.  Alla hade fullt upp med bestyren. På TV gick alla klassiska skräckfilmer varje dag.

Jag var som hjärntvättad och redo. Moahahahaha......

 Så kom DAGEN.

Relaterad bild

Halloween handlar om att klä ut sig och äta massor med godis....

Jösses, det gick ju inte att tänka på något annat. Vi klädde upp oss, gick ut med syskonen och en förälder och ringde på hos snälla grannar som fyllde våra kassar till bredden med kolor, klubbor, tuggummin och annat tandvänligt…. En och annan omtänksam (tyckte inte vi!!) vuxen bidrog med fina röda Mackintosh-äpplen som vi fnös åt efteråt. Men väl hemma tog mamma hand om våra 6 kilospåsar och sade:

- Ni får lite i taget annars blir ni sjuka!

Vilken besvikelse! Jag trodde hon skojade med oss…

Vad snopet, jag som längtat efter att få käka mig sjuk på godis i ett helt år!! När jag nu har egna barn kan jag verkligen förstå hennes kloka tanke bakom konfiskeringen. Men kändes det som ett svek. Mamma.........Please ????

Bildresultat för halloween candy

Typiskt Halloweengodis - det ska vara läskigt gott helt enkelt.....

Idag handlar Halloween mycket om barnen, men kom ihåg att det handlar om mycket annat också.

Ett avbrott i mörkret, ett tillfälle att njuta av härlig färgglädje och mustig matlagning.

Lär er använda pumporna. För det finns massor man kan göra med dem. Lyktorna är ju härliga och det är kul att kunna beskära och använda pumporna på rätt sätt.

Kolla hur lätt det är:

http://www.halloween-online.com/carve/halloween-pumpkin-carving-basic

Baka gärna pumpapaj med mycket kanel och kardemumma, servera med lösvispad grädde - himmelskt gott.

Bildresultat för pumpkin pie

Pumpapaj - en klassiker i amerikansk matlagning varje höst

Som ni själva märker när det gäller Halloween, så är ju fantasin den viktigaste ingrediensen.

Låt den flöda och bjud alla på en upplevelse för alla sinnen.

Pumpor, häxor och spökparty för hela familjen - Våga vara lite spooky du också!

För det är tillåtet att skrämmas lite… eller hur?

Se till att vara väl förberedd!!

Vill ni hitta mer information och recept?

Gå in på:

www.halloween-online.com

 

 

 

Det är soppornas tid!

Publicerad 2018-09-12 14:50:00 i Receptbaser och matlagning


Hemmagjord grönsakssoppa med pasta

Den bästa maten just nu är allt som kommer direkt från höstens fina skörd -
soppor, gratänger och inlagda grönsaker som man kan ta fram under resten av vintern. En rejäl grönsakssoppa med pasta kan man variera med kött eller kyckling, och den är perfekt att kombinera med varma smörgåsar på gott surdegsbröd.


Krämig kycklingsoppa med majs och purjolök

En favorit här hemma är en krämig kycklingsoppa med majs och purjolök, som rundats av med lite chili och vitt vin - en riktig tröst efter en lång promenad i höstkylan.



Rödbetssoppa är så vacker att man nästan vill ge bort den i present....

Rödbetssoppa är inte bara en rysk specialitet längre, vi rödbetsälskare gör en svensk variant med sidfläsk och lite rödlök. Serveras rykande het toppad med gräddfil precis som klassikern.


Chipoltedoftande skaldjurssoppa med korngryn, vongole och stora musslor

Fisk och skaldjurssoppor kan varieras på så många sätt utöver klassiska saffran & vitlök. Jag gillar en rejäl skaldjurssoppa med korngryn, vongole och stora musslor som kryddats med massor med mild kinesisk vitlök, vitt vin och chipolte.



Pumpasoppa med surdegskrutonger och panchetta

Eftersom det är rätt årstid för pumpor och butternut squash, prova att göra en vitaminladdad soppa med färskstarka rotfrukter, pumpor och zucchini som kokas mjuka och vispas ihop med grönsaksfond och kaffegrädde och toppas med surdegskrutonger och knaperstekt panchetta.

Butikerna är fyllda till bredden med råvaror som ger uppslag till så många bra idéer, och soppor är den bästa maten- man kan servera dem med alla möjliga goda tillbehör så att de aldrig känns som repriser. Gör egna krutonger av dagsgammalt bröd och olivolja och kryddor- rakt in i ugnen på låg värme tills de fått fin färg. Rör ihop kalla röror att ha i soppan och på mackorna, lite vardagslyx finns i dina skåp bara du har fantasi! 


Det finns många skäl att älska New York, Katz´s till exempel...

Publicerad 2018-09-12 14:47:00 i

Katz servera världens godaste pastramimackor, snålar inte pickles!foto: www.katzdeli.com

När jag var liten brukade min pappa ta med oss till en riktig delicatessen på lördagar. Då fick vi smaka pastrami, surkål, korvar och nybakat bröd. Givetvis fick man stark gul senap till, och var man inte klarvaken innan den smakupplevelsen- så var man definitivt det efteråt! Jag kan verkligen drömma mig bort, och minnas smakerna och alla godsaker vi fick med oss hem till mamma.
Gå in på www.katzdeli.com/presentation.html så ser ni hur en riktig pastramimacka ska se ut.
Glöm inte bort rätt sorts senap heller, det ska vara French´s Mustard!!
kolla in deras töntroliga reklamsnuttar: http://www.frenchs.com/product_m.php




 

Tröstmat när hösten faller på...

Publicerad 2018-09-12 14:40:00 i Receptbaser och matlagning


Marinerade kotletter med vitvinsbraisserad fänkål & senapssky

Nu när vädret är nyckfullt och vi växlar mellan jeansjackor och full vintermundering så måste man ju trösta sig på något sätt. Lite vällagad mat med höstinspiration är ett behagligt sätt att ta sig fram till jul utan att deppa över bristen på dagsljus och bortregnade helgplaner, gör något gott av en lite mörkare mysigare tid...

Rejäl tröstmiddag:
Marinerade kotletter med vitvinsbraisserad fänkål & senapssky.
Lägg ett par fläskkotletter i marinad på risvinäger, 1 par matskedar apelsinjuice, pressade vitlök, salt och peppar.
Skär fänkål i tunna skivor och lägg i en tjockbottnad kastrull, täck med vatten och en nypa salt, koka tills det mjuknat till al dente - men inte mer. Häll av i durkslag.
Värm 1 msk smör och 1 msk olivolja i en stekpanna. Häll av marinaden, torka kotletterna varsamt med hushållspapper och stek dem sedan på medelvärme i 3-4 minuter på var sida. Lägg över på en tallrik. Sänk värmen och lägg över fänkål och 1 strimlad gul lök i pannan och låt småputtra en stund. Salta och peppra, pressa över vitlök och rör om. Häll över 1 dl vitt matlagningsvin och låt koka upp. Se till att inget fastnar i pannan,  lägg tillbaka kotletterna och all saft från köttet i pannan på fänkålsbädden och låt puttra ihop i 8-10 minuter. Lägg över kotletterna på en tallrik igen täck med folie.
Låt pannan puttra vidare medan du saltar och peppra efter smak och rör ned lite grovkornig senap.
Servera kotletterna med fänkål och såsen och potatis & selleripurée.


Krämig potatis & selleripurée har det där lilla extra..

Svårt? Inte! Skala och skär 4 medelstora Yukonpotatisar och 3 små sellerirötter i mindre bitar- täck i 1 liter vatten med 2 tsk salt och koka på medelvärme tills allt mjuknat ( c.a 20 minuter) Häll av vattnet, häll över i en mixerskål. Rör ned 6 msk smör och kör med en mixerstav tills du fått en jämn fin purée. Smaka av med salt och vitpeppar. Löjligt gott, och man kan också prova med jordärtskockor och butternut squash för att få lite smakvariation...

Avsluta med en krämig vitaminkick gjord på tärnade päron, äpplen, dadlar toppat med granatäppelkärnor som varvas med grekisk yoghurt och honung i en stor läcker dessertcoup:


Frukt & honungsyoghurt som avslutning

Inte riktigt färdigtröstad?

Då fortsätter vi att trösta oss genom regnet
med god mat och långkok. Ta vara på äpplen och päron till pajer och kompotter, saft och gelé. En knaprig liten paj går alltid hem. Tärnade kanelstekta äpplen med calvados och farinsocker på tunn filodeg- en snabb lyxig galette som serveras med vaniljglass:


Äpple & calvadosgalette

Hösttröst återkommer med fler överlevnadstips snart..

Gourmet Roadtrip i England - med besök på Chapel Down i Kent

Publicerad 2018-09-12 14:28:23 i Receptbaser och matlagning

Det finns så många sätt att uppleva riktigt bra mat när man är i England. Man måste vara lite modig och våga ta sig ut och stanna till på mysiga små ställen. Man bör ju undvika snabbmaten och leta upp lite Slowfood...
På vår senaste resa runtom i Kent hittade vi ett par riktigt bra lunch och middagställen där maten var prisvärd och riktigt bra. Tack vare GPS:en vågade vi köra utan karta och bara sikta in oss på städer som vi knappade in. Vi kunde njuta av att se allt och insupa den sköna omgivningen eftersom vi hittade utan problem.

Vi hade turen att snubbla över en riktig pärla där hovmästarinnan dessutom är svenska. På Chapel Down utanför Tenterden jobbar Lisa Persson från Halmstad, som började sin bana på Hotell Tylösand och som varit i England i över 9 år. Det var ett bra val att stanna till på Chapel Down , vi fick en underbar lunch skapad av ett köksteam som använder sig av lokala ingredienser som de förvandlar till ren konst. Med en vintillverkare som en del av gänget, och vinprovning och catering i huset så förstår ni att ribban är hög. Jägare lämnar fasanerna direkt till köket, skaldjur och fisk leveras av fiskare och kött kommer så klart från den lokala slaktaren.

                                 
Lisa berättar:
- Det är riktigt kul att jobba med mat som håller en kvalité som denna, allt är ju så fräscht och köksteamet har höga målsättningar. Men det betyder ju inte att det måste vara så dyrt för det...
Det märktes verkligen också. Vår lunch - en 3 rättersmeny med hummerravioli, lammsadel och en fräsch syrig citronmousse. Vacker mat i en snygg miljö och superb atmosfär.

Det är viktigt att njuta av god engelsk mat som denna för att förstå att allt inte behöver handla om överpriser och snobberi för att uppnå perfektion. Det går alldeles utmärkt att göra det med sunt förnuft och bra råvaror.
Matsalen var full av gäster i alla åldrar som log uppskattande och hade så trevligt.
Och vi lovade att styra bilen dit nästa gång vi var i knutarna.
Redan nu längtar jag tillbaka till ljuva vackra Kent med sina sagolika byar, lugna små gator och vägar som kantas av höga blomsterhäckar och träd som nästan nuddar bilen varje gång man svänger i de smala kurvorna. Inte undra på att 
Kent kallas för Garden of England. 

För mer info gå till:
http://richardphillipsatchapeldown.co.uk/

Söker du bra boende, gå in på:  http://www.mulberrycottages.com/

 

Knappa in adressen nästa gång du bilar i England:
(Chapel Down, Tenterdan Vineyard) Small Hythe, Tenterden, Kent, TN30 7NG
 

Jag älskar Helsingfors av så många anledningar...

Publicerad 2018-09-12 14:27:12 i

foto: www.fazergroup.com

Det finns så många skäl att älska Helsingfors- Fazers är bara ett av dem. Man känner verkligen hur tiden stannat still på ett lugnande trevligt vis när man fikar på Fazers. Deras Kinuski-tårta är fantastisk och man kan faktiskt ta med sig en hem på flyget eller med båten. Jag kan lova att man blir otroligt poppis här hemma om man gör det.
Brödet och  småkakorna är ljuvliga, och all den klassiska Fazerchokladen är snyggt förpackad (perfekta gåvor).
Missa inte heller:
Stockmanns matavdelning, heminredning, restauranger- Stockmanns varuhus
Marimekko butikerna
Iittala design butiker

Allt ligger centralt mitt i promenadstråket upp från båthamnen där både Silja och Vikingbåtarna lägger till. Spårvagnen tar dig hela vägen upp till underbara smågator som väver samman härliga upplevelser som lämnar en känsla av..förälskelse! Det är härligt med ett par timmars shoppingrus i Helsingfors!

The Cheesecake Factory- bästa frossan i USA

Publicerad 2018-09-11 14:32:00 i Receptbaser och matlagning

Det finns ett par grejer man måste fatta om mat och livet, och det är att man ska välja sina strider. Ibland är vi nyttiga små änglar som trycker i oss våra salladsblad, men ibland måste dessertdemonen i mig få löpa fritt och smaka på himmelska godsaker- även om jag vet att jag kommer att få betala för det senare... Ni vet, tio minuter i munnen, trettio år runt midjan.. Whatever!

                                           
                                                Världens bästa lunch, tycker jag .....

Ett ställe som är rena drömmen för en dessertbrud som yours truly, är
The Cheesecake Factory i USA. Grundat av ett gulligt helylle par, Evelyn och Oscar Overton, så började sagan om USAs största dessertutbud redan 1940. Evelyn startade då ett eget bageri i Detroit där hon bakade cheesecakes efter eget recept som hon blev berömd för. 1971 reste paret med hjärtan fulla av hopp och bilen full av cheesecakes till Los Angeles med sina sista sparpengar för att satsa stort. Under många år jobbade de 18 timmar om dagen med sin dröm tills de till slut började nå ut med Evelyns cheesecakes. Plötsligt lossnade det för dem...

                          

De öppnade sin första servering 1978, och framgången tog fart när deras son David skapade ett koncept med ett enormt utbud och stora portioner som lockade hungriga kunder över hela landet. Idag finns det flera "factories" i de flesta delstater och företaget fortsätter att växa.

  

                        
                                       The Cheesecake Factory- My idea of heaven..

Menyn har inte bara efterrätter utan allt från sallader, skaldjur, och pasta till rejäla bruncher. Man kommer nog därifrån med en lätt sockerchock, men man får inse att besöket är väl värt lite "lidande".
Här har ni ett smakprov från cheesecakemenyn, ni kanske förstår att en eftermiddag där inte skulle gör ont direkt, om jag säger så...


                        
ORIGINAL
  
The one that started it all! Our Famous Creamy Cheesecake with a Graham Cracker Crust and Sour Cream Topping

FRESH STRAWBERRY  
The Original Topped with Glazed Fresh Strawberries. Our Most Popular Flavor for 28 Years!

WHITE CHOCOLATE RASPBERRY TRUFFLE®  
Creamy Cheesecake Swirled with White Chocolate and Raspberry

GODIVA® CHOCOLATE CHEESECAKE  
Layers of Flourless Godiva Chocolate Cake, Godiva Chocolate Cheesecake and Chocolate Mousse

LOW CARB CHEESECAKETM
Smooth and Creamy with a Graham-Walnut Crust

FRESH BANANA CREAM CHEESECAKE
Banana Cream Cheesecake Topped with Bavarian Cream and Fresh Sliced Bananas

DULCE DE LECHE CARAMEL CHEESECAKE  
Caramel Cheesecake Topped with Caramel Mousse on a Vanilla Crust

TIRAMISU CHEESECAKE  
Our Wonderful Cheesecake and Tiramisu Combined into one Amazing Dessert!

CHOCOLATE MOUSSE CHEESECAKE
Silky Chocolate Cheesecake Topped with a Layer of Belgian Chocolate Mousse

VANILLA BEAN CHEESECAKE  
Layers of Creamy Vanilla Bean Cheesecake, Vanilla Mousse and Whipped Cream

KAHLUA COCOA COFFEE CHEESECAKE  
Layers of Rich Brownie, Kahlua Cheesecake, Creamy Chocolate Mousse and Chocolate Ganache

ADAM'S PEANUT BUTTER CUP FUDGE RIPPLE
Creamy Cheesecake Swirled with Caramel, Peanut Butter, Butterfingers® and Reeses Peanut Butter Cups®

CHOCOLATE OREO® MUDSLIDE CHEESECAKE
Chocolate Oreos Baked in our Creamy Chocolate Cheesecake with a Chocolate-Almond Brownie Crust

CHOCOLATE TUXEDO CREAMTM CHEESECAKE  
Layers of our Fudge Cake, Chocolate Cheesecake, Vanilla Mascarpone Mousse and Chocolate

DUTCH APPLE CARAMEL STREUSEL  
Our Original Cheesecake, Baked Apples, Caramel and Brown Sugar Cinnamon Walnut Streusel

BROWNIE SUNDAE CHEESECAKE
Brownie, Cheesecake, White Chocolate Mousse and Chocolate, Covered with Hot Fudge and Almonds

CHOCOLATE PEANUT BUTTER COOKIE-DOUGH
Chocolate Cheesecake Loaded with Peanut Butter Cookie Dough and Topped with Chocolate

KEY LIME CHEESECAKE  
Key Lime Pie in a Cheesecake! Deliciously Tart and Creamy on a Vanilla Crumb Crust

LEMON RASPBERRY CREAM CHEESECAKE  
Raspberry Vanilla Cake, Creamy Lemon Cheesecake, Raspberry Lady Fingers and Lemon Mousse

CHOCOLATE RASPBERRY TRUFFLE®
Layers of Chocolate Cake, Chocolate-Raspberry Swirl Cheesecake, Chocolate Mousse and Chocolate Ganache

CHOCOLATE CHIP COOKIE-DOUGH CHEESECAKE
Creamy Cheesecake Loaded with our Chocolate Chip Cookie-Dough and Topped with Walnuts

SNICKERS® BAR CHUNKS AND CHEESECAKE
Snickers Bar Baked right into Our Creamy Cheesecake and Topped with Fudge and Caramel

CRAIG'S CRAZY CARROT CAKE CHEESECAKE
Carrot Cake and Cheesecake Swirled Together, Topped with Cream Cheese Icing and Roasted Almonds

OREO® CHEESECAKE
Lots of Oreos Baked into Our Creamy Cheesecake

CARAMEL PECAN TURTLE
Pecan Brownie and Caramel Fudge Swirl Cheesecake, Topped with Caramel Turtle Pecans and Chocolate

CHERRY
A Classic! The Original Topped with Cherry Preserves

CHOCOLATE COCONUT CREAM CHEESECAKE
Coconut Cheesecake with Chunks of Chocolate, Topped with Layers of Coconut Custard and Whipped Cream all on top of a Chocolate Macaroon Crust

30th ANNIVERSARY CHOCOLATE CAKE CHEESECAKE
Two layers of our Original Cheesecake and Two layers of our Creamy Chocolate Fudge Cake filled with Chocolate Cream and finished with Crunchy Pearls of Chocolate

                           
 
Vem gillar inte en smaskig historia där den amerikanska drömmen blir Beverly Hills- verklighet ? (med lite extra grädde på moset, dessutom...) Vill ni veta mera om The Cheesecake Factory och planera en liten sockertrip dit, gå in på:  http://www.thecheesecakefactory.com/   
Obs! Resårmidja goes without saying.....

Om

Min profilbild

Emily Gray

[email protected] www.grays.se www.mynewsdesk.se/pressroom/grays

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela