foodhappy

Välkommen hit för inspiration, tips och matglädje!

Halloween – en spooky helg med anor från 500-talet före Kristus

Publicerad 2018-09-12 14:52:00 i Receptbaser och matlagning

Bildresultat för halloween candy

Visst är det kul med nya intryck. Utländska traditioner som vi får glädje av här i Sverige, och där är Halloween både omtyckt och omstridd. Många menar att den krockar med Allhelgonahelgen och är en smula respektlös mot våra normer. Andra tycker att det är ett roligt och smågalet festtillfälle för hela familjen.

I USA firar man den  31 oktober, men fyller butikerna redan i september för att utnyttja den försäljningen så mycket det bara går. Till och med skolorna är dekorerade inför den stora helgen, något som vi kanske får se här så småningom.

Hur kommer det sig att man ens började fira Halloween?

Själva ordet Halloween har sina rötter i den katolska kyrkan, (ursprungsbegreppet All Hallows Day)  man firade den 1 november för att hedra alla helgon, i likhet med den svenska helgen på samma datum.

Hela traditionen med spökeriet kommer från den keltiska Nyårsdagen som firades 31 oktober 500 år före Kristus,och man hade trodde på döda  själarnas förmåga att komma tillbaka varje år för att överta en ny kropp för att få ett nytt liv efter detta. De levande ville undvika det genom att klä sig läskigt och uppföra sig högljutt och skrämma bort själar som sökte ny fristad.

Bus eller godistraditionen kommer ifrån en europeisk tradition på 900-talet då man gick från dörr till dörr och tiggde små russinbröd och lovade att be en bön för döda släktingar till brödgivaren (mer bröd gav flera böner!!)

På den tiden trodde man att de döda levde i limbo efter döden och att alla böner, även från främlingar, kunde påskynda deras färd till himlen.

Dekorerade pumpor med ögon och muntra flin kommer troligen från en irländskt folktraditionen, då man holkade ur palsternackor och satte i ett ljus för att minnas irländaren Jack som lurat upp Djävulen i ett träd och ritat ett kors därpå. Han nekades tillträde till himlen och helvetet, så man tände ljus för att lysa upp hans mörka tillvaro. Irländarna upptäckte pumpor när de kom till Usa , och de passade mycket bättre för ändamålet

Jag minns ju själv hur det var när vi firade Halloween när jag var liten ..

Hela oktobermånad handlade ju bara om en sak för oss barn, och det var att uthärda till den trettioförsta då man skulle ut och spöka i hela grannskapet. Alla butiker skyltade om redan i slutet på september, hela stan var utsmyckad med pumpor som skurits, dekorerats och tänts varje kvälls. Det handlade om höst, dofter, prasslande löv och naturens färgpalett i skalan rost, orange, och gult. Vi gick till skolan varje oktoberdag fulla av längtan och förväntan, för snart var det dags.

Maskeradbutiken i min lilla hemstad Ridgewood hade en evigt slingrade kö till kassan och de vuxna hade fullt sjå med att hänga upp  svarta och orangea girlanger och skära pumpor. Tonåringarna var lite fula och lindade in grannskapets alla träd i toapapper och sprayade fönsterrutor med raklödder.  Alla hade fullt upp med bestyren. På TV gick alla klassiska skräckfilmer varje dag.

Jag var som hjärntvättad och redo. Moahahahaha......

 Så kom DAGEN.

Relaterad bild

Halloween handlar om att klä ut sig och äta massor med godis....

Jösses, det gick ju inte att tänka på något annat. Vi klädde upp oss, gick ut med syskonen och en förälder och ringde på hos snälla grannar som fyllde våra kassar till bredden med kolor, klubbor, tuggummin och annat tandvänligt…. En och annan omtänksam (tyckte inte vi!!) vuxen bidrog med fina röda Mackintosh-äpplen som vi fnös åt efteråt. Men väl hemma tog mamma hand om våra 6 kilospåsar och sade:

- Ni får lite i taget annars blir ni sjuka!

Vilken besvikelse! Jag trodde hon skojade med oss…

Vad snopet, jag som längtat efter att få käka mig sjuk på godis i ett helt år!! När jag nu har egna barn kan jag verkligen förstå hennes kloka tanke bakom konfiskeringen. Men kändes det som ett svek. Mamma.........Please ????

Bildresultat för halloween candy

Typiskt Halloweengodis - det ska vara läskigt gott helt enkelt.....

Idag handlar Halloween mycket om barnen, men kom ihåg att det handlar om mycket annat också.

Ett avbrott i mörkret, ett tillfälle att njuta av härlig färgglädje och mustig matlagning.

Lär er använda pumporna. För det finns massor man kan göra med dem. Lyktorna är ju härliga och det är kul att kunna beskära och använda pumporna på rätt sätt.

Kolla hur lätt det är:

http://www.halloween-online.com/carve/halloween-pumpkin-carving-basic

Baka gärna pumpapaj med mycket kanel och kardemumma, servera med lösvispad grädde - himmelskt gott.

Bildresultat för pumpkin pie

Pumpapaj - en klassiker i amerikansk matlagning varje höst

Som ni själva märker när det gäller Halloween, så är ju fantasin den viktigaste ingrediensen.

Låt den flöda och bjud alla på en upplevelse för alla sinnen.

Pumpor, häxor och spökparty för hela familjen - Våga vara lite spooky du också!

För det är tillåtet att skrämmas lite… eller hur?

Se till att vara väl förberedd!!

Vill ni hitta mer information och recept?

Gå in på:

www.halloween-online.com

 

 

 

Det är soppornas tid!

Publicerad 2018-09-12 14:50:00 i Receptbaser och matlagning


Hemmagjord grönsakssoppa med pasta

Den bästa maten just nu är allt som kommer direkt från höstens fina skörd -
soppor, gratänger och inlagda grönsaker som man kan ta fram under resten av vintern. En rejäl grönsakssoppa med pasta kan man variera med kött eller kyckling, och den är perfekt att kombinera med varma smörgåsar på gott surdegsbröd.


Krämig kycklingsoppa med majs och purjolök

En favorit här hemma är en krämig kycklingsoppa med majs och purjolök, som rundats av med lite chili och vitt vin - en riktig tröst efter en lång promenad i höstkylan.



Rödbetssoppa är så vacker att man nästan vill ge bort den i present....

Rödbetssoppa är inte bara en rysk specialitet längre, vi rödbetsälskare gör en svensk variant med sidfläsk och lite rödlök. Serveras rykande het toppad med gräddfil precis som klassikern.


Chipoltedoftande skaldjurssoppa med korngryn, vongole och stora musslor

Fisk och skaldjurssoppor kan varieras på så många sätt utöver klassiska saffran & vitlök. Jag gillar en rejäl skaldjurssoppa med korngryn, vongole och stora musslor som kryddats med massor med mild kinesisk vitlök, vitt vin och chipolte.



Pumpasoppa med surdegskrutonger och panchetta

Eftersom det är rätt årstid för pumpor och butternut squash, prova att göra en vitaminladdad soppa med färskstarka rotfrukter, pumpor och zucchini som kokas mjuka och vispas ihop med grönsaksfond och kaffegrädde och toppas med surdegskrutonger och knaperstekt panchetta.

Butikerna är fyllda till bredden med råvaror som ger uppslag till så många bra idéer, och soppor är den bästa maten- man kan servera dem med alla möjliga goda tillbehör så att de aldrig känns som repriser. Gör egna krutonger av dagsgammalt bröd och olivolja och kryddor- rakt in i ugnen på låg värme tills de fått fin färg. Rör ihop kalla röror att ha i soppan och på mackorna, lite vardagslyx finns i dina skåp bara du har fantasi! 


Det finns många skäl att älska New York, Katz´s till exempel...

Publicerad 2018-09-12 14:47:00 i

Katz servera världens godaste pastramimackor, snålar inte pickles!foto: www.katzdeli.com

När jag var liten brukade min pappa ta med oss till en riktig delicatessen på lördagar. Då fick vi smaka pastrami, surkål, korvar och nybakat bröd. Givetvis fick man stark gul senap till, och var man inte klarvaken innan den smakupplevelsen- så var man definitivt det efteråt! Jag kan verkligen drömma mig bort, och minnas smakerna och alla godsaker vi fick med oss hem till mamma.
Gå in på www.katzdeli.com/presentation.html så ser ni hur en riktig pastramimacka ska se ut.
Glöm inte bort rätt sorts senap heller, det ska vara French´s Mustard!!
kolla in deras töntroliga reklamsnuttar: http://www.frenchs.com/product_m.php




 

Tröstmat när hösten faller på...

Publicerad 2018-09-12 14:40:00 i Receptbaser och matlagning


Marinerade kotletter med vitvinsbraisserad fänkål & senapssky

Nu när vädret är nyckfullt och vi växlar mellan jeansjackor och full vintermundering så måste man ju trösta sig på något sätt. Lite vällagad mat med höstinspiration är ett behagligt sätt att ta sig fram till jul utan att deppa över bristen på dagsljus och bortregnade helgplaner, gör något gott av en lite mörkare mysigare tid...

Rejäl tröstmiddag:
Marinerade kotletter med vitvinsbraisserad fänkål & senapssky.
Lägg ett par fläskkotletter i marinad på risvinäger, 1 par matskedar apelsinjuice, pressade vitlök, salt och peppar.
Skär fänkål i tunna skivor och lägg i en tjockbottnad kastrull, täck med vatten och en nypa salt, koka tills det mjuknat till al dente - men inte mer. Häll av i durkslag.
Värm 1 msk smör och 1 msk olivolja i en stekpanna. Häll av marinaden, torka kotletterna varsamt med hushållspapper och stek dem sedan på medelvärme i 3-4 minuter på var sida. Lägg över på en tallrik. Sänk värmen och lägg över fänkål och 1 strimlad gul lök i pannan och låt småputtra en stund. Salta och peppra, pressa över vitlök och rör om. Häll över 1 dl vitt matlagningsvin och låt koka upp. Se till att inget fastnar i pannan,  lägg tillbaka kotletterna och all saft från köttet i pannan på fänkålsbädden och låt puttra ihop i 8-10 minuter. Lägg över kotletterna på en tallrik igen täck med folie.
Låt pannan puttra vidare medan du saltar och peppra efter smak och rör ned lite grovkornig senap.
Servera kotletterna med fänkål och såsen och potatis & selleripurée.


Krämig potatis & selleripurée har det där lilla extra..

Svårt? Inte! Skala och skär 4 medelstora Yukonpotatisar och 3 små sellerirötter i mindre bitar- täck i 1 liter vatten med 2 tsk salt och koka på medelvärme tills allt mjuknat ( c.a 20 minuter) Häll av vattnet, häll över i en mixerskål. Rör ned 6 msk smör och kör med en mixerstav tills du fått en jämn fin purée. Smaka av med salt och vitpeppar. Löjligt gott, och man kan också prova med jordärtskockor och butternut squash för att få lite smakvariation...

Avsluta med en krämig vitaminkick gjord på tärnade päron, äpplen, dadlar toppat med granatäppelkärnor som varvas med grekisk yoghurt och honung i en stor läcker dessertcoup:


Frukt & honungsyoghurt som avslutning

Inte riktigt färdigtröstad?

Då fortsätter vi att trösta oss genom regnet
med god mat och långkok. Ta vara på äpplen och päron till pajer och kompotter, saft och gelé. En knaprig liten paj går alltid hem. Tärnade kanelstekta äpplen med calvados och farinsocker på tunn filodeg- en snabb lyxig galette som serveras med vaniljglass:


Äpple & calvadosgalette

Hösttröst återkommer med fler överlevnadstips snart..

Gourmet Roadtrip i England - med besök på Chapel Down i Kent

Publicerad 2018-09-12 14:28:23 i Receptbaser och matlagning

Det finns så många sätt att uppleva riktigt bra mat när man är i England. Man måste vara lite modig och våga ta sig ut och stanna till på mysiga små ställen. Man bör ju undvika snabbmaten och leta upp lite Slowfood...
På vår senaste resa runtom i Kent hittade vi ett par riktigt bra lunch och middagställen där maten var prisvärd och riktigt bra. Tack vare GPS:en vågade vi köra utan karta och bara sikta in oss på städer som vi knappade in. Vi kunde njuta av att se allt och insupa den sköna omgivningen eftersom vi hittade utan problem.

Vi hade turen att snubbla över en riktig pärla där hovmästarinnan dessutom är svenska. På Chapel Down utanför Tenterden jobbar Lisa Persson från Halmstad, som började sin bana på Hotell Tylösand och som varit i England i över 9 år. Det var ett bra val att stanna till på Chapel Down , vi fick en underbar lunch skapad av ett köksteam som använder sig av lokala ingredienser som de förvandlar till ren konst. Med en vintillverkare som en del av gänget, och vinprovning och catering i huset så förstår ni att ribban är hög. Jägare lämnar fasanerna direkt till köket, skaldjur och fisk leveras av fiskare och kött kommer så klart från den lokala slaktaren.

                                 
Lisa berättar:
- Det är riktigt kul att jobba med mat som håller en kvalité som denna, allt är ju så fräscht och köksteamet har höga målsättningar. Men det betyder ju inte att det måste vara så dyrt för det...
Det märktes verkligen också. Vår lunch - en 3 rättersmeny med hummerravioli, lammsadel och en fräsch syrig citronmousse. Vacker mat i en snygg miljö och superb atmosfär.

Det är viktigt att njuta av god engelsk mat som denna för att förstå att allt inte behöver handla om överpriser och snobberi för att uppnå perfektion. Det går alldeles utmärkt att göra det med sunt förnuft och bra råvaror.
Matsalen var full av gäster i alla åldrar som log uppskattande och hade så trevligt.
Och vi lovade att styra bilen dit nästa gång vi var i knutarna.
Redan nu längtar jag tillbaka till ljuva vackra Kent med sina sagolika byar, lugna små gator och vägar som kantas av höga blomsterhäckar och träd som nästan nuddar bilen varje gång man svänger i de smala kurvorna. Inte undra på att 
Kent kallas för Garden of England. 

För mer info gå till:
http://richardphillipsatchapeldown.co.uk/

Söker du bra boende, gå in på:  http://www.mulberrycottages.com/

 

Knappa in adressen nästa gång du bilar i England:
(Chapel Down, Tenterdan Vineyard) Small Hythe, Tenterden, Kent, TN30 7NG
 

Jag älskar Helsingfors av så många anledningar...

Publicerad 2018-09-12 14:27:12 i

foto: www.fazergroup.com

Det finns så många skäl att älska Helsingfors- Fazers är bara ett av dem. Man känner verkligen hur tiden stannat still på ett lugnande trevligt vis när man fikar på Fazers. Deras Kinuski-tårta är fantastisk och man kan faktiskt ta med sig en hem på flyget eller med båten. Jag kan lova att man blir otroligt poppis här hemma om man gör det.
Brödet och  småkakorna är ljuvliga, och all den klassiska Fazerchokladen är snyggt förpackad (perfekta gåvor).
Missa inte heller:
Stockmanns matavdelning, heminredning, restauranger- Stockmanns varuhus
Marimekko butikerna
Iittala design butiker

Allt ligger centralt mitt i promenadstråket upp från båthamnen där både Silja och Vikingbåtarna lägger till. Spårvagnen tar dig hela vägen upp till underbara smågator som väver samman härliga upplevelser som lämnar en känsla av..förälskelse! Det är härligt med ett par timmars shoppingrus i Helsingfors!

The Cheesecake Factory- bästa frossan i USA

Publicerad 2018-09-11 14:32:00 i Receptbaser och matlagning

Det finns ett par grejer man måste fatta om mat och livet, och det är att man ska välja sina strider. Ibland är vi nyttiga små änglar som trycker i oss våra salladsblad, men ibland måste dessertdemonen i mig få löpa fritt och smaka på himmelska godsaker- även om jag vet att jag kommer att få betala för det senare... Ni vet, tio minuter i munnen, trettio år runt midjan.. Whatever!

                                           
                                                Världens bästa lunch, tycker jag .....

Ett ställe som är rena drömmen för en dessertbrud som yours truly, är
The Cheesecake Factory i USA. Grundat av ett gulligt helylle par, Evelyn och Oscar Overton, så började sagan om USAs största dessertutbud redan 1940. Evelyn startade då ett eget bageri i Detroit där hon bakade cheesecakes efter eget recept som hon blev berömd för. 1971 reste paret med hjärtan fulla av hopp och bilen full av cheesecakes till Los Angeles med sina sista sparpengar för att satsa stort. Under många år jobbade de 18 timmar om dagen med sin dröm tills de till slut började nå ut med Evelyns cheesecakes. Plötsligt lossnade det för dem...

                          

De öppnade sin första servering 1978, och framgången tog fart när deras son David skapade ett koncept med ett enormt utbud och stora portioner som lockade hungriga kunder över hela landet. Idag finns det flera "factories" i de flesta delstater och företaget fortsätter att växa.

  

                        
                                       The Cheesecake Factory- My idea of heaven..

Menyn har inte bara efterrätter utan allt från sallader, skaldjur, och pasta till rejäla bruncher. Man kommer nog därifrån med en lätt sockerchock, men man får inse att besöket är väl värt lite "lidande".
Här har ni ett smakprov från cheesecakemenyn, ni kanske förstår att en eftermiddag där inte skulle gör ont direkt, om jag säger så...


                        
ORIGINAL
  
The one that started it all! Our Famous Creamy Cheesecake with a Graham Cracker Crust and Sour Cream Topping

FRESH STRAWBERRY  
The Original Topped with Glazed Fresh Strawberries. Our Most Popular Flavor for 28 Years!

WHITE CHOCOLATE RASPBERRY TRUFFLE®  
Creamy Cheesecake Swirled with White Chocolate and Raspberry

GODIVA® CHOCOLATE CHEESECAKE  
Layers of Flourless Godiva Chocolate Cake, Godiva Chocolate Cheesecake and Chocolate Mousse

LOW CARB CHEESECAKETM
Smooth and Creamy with a Graham-Walnut Crust

FRESH BANANA CREAM CHEESECAKE
Banana Cream Cheesecake Topped with Bavarian Cream and Fresh Sliced Bananas

DULCE DE LECHE CARAMEL CHEESECAKE  
Caramel Cheesecake Topped with Caramel Mousse on a Vanilla Crust

TIRAMISU CHEESECAKE  
Our Wonderful Cheesecake and Tiramisu Combined into one Amazing Dessert!

CHOCOLATE MOUSSE CHEESECAKE
Silky Chocolate Cheesecake Topped with a Layer of Belgian Chocolate Mousse

VANILLA BEAN CHEESECAKE  
Layers of Creamy Vanilla Bean Cheesecake, Vanilla Mousse and Whipped Cream

KAHLUA COCOA COFFEE CHEESECAKE  
Layers of Rich Brownie, Kahlua Cheesecake, Creamy Chocolate Mousse and Chocolate Ganache

ADAM'S PEANUT BUTTER CUP FUDGE RIPPLE
Creamy Cheesecake Swirled with Caramel, Peanut Butter, Butterfingers® and Reeses Peanut Butter Cups®

CHOCOLATE OREO® MUDSLIDE CHEESECAKE
Chocolate Oreos Baked in our Creamy Chocolate Cheesecake with a Chocolate-Almond Brownie Crust

CHOCOLATE TUXEDO CREAMTM CHEESECAKE  
Layers of our Fudge Cake, Chocolate Cheesecake, Vanilla Mascarpone Mousse and Chocolate

DUTCH APPLE CARAMEL STREUSEL  
Our Original Cheesecake, Baked Apples, Caramel and Brown Sugar Cinnamon Walnut Streusel

BROWNIE SUNDAE CHEESECAKE
Brownie, Cheesecake, White Chocolate Mousse and Chocolate, Covered with Hot Fudge and Almonds

CHOCOLATE PEANUT BUTTER COOKIE-DOUGH
Chocolate Cheesecake Loaded with Peanut Butter Cookie Dough and Topped with Chocolate

KEY LIME CHEESECAKE  
Key Lime Pie in a Cheesecake! Deliciously Tart and Creamy on a Vanilla Crumb Crust

LEMON RASPBERRY CREAM CHEESECAKE  
Raspberry Vanilla Cake, Creamy Lemon Cheesecake, Raspberry Lady Fingers and Lemon Mousse

CHOCOLATE RASPBERRY TRUFFLE®
Layers of Chocolate Cake, Chocolate-Raspberry Swirl Cheesecake, Chocolate Mousse and Chocolate Ganache

CHOCOLATE CHIP COOKIE-DOUGH CHEESECAKE
Creamy Cheesecake Loaded with our Chocolate Chip Cookie-Dough and Topped with Walnuts

SNICKERS® BAR CHUNKS AND CHEESECAKE
Snickers Bar Baked right into Our Creamy Cheesecake and Topped with Fudge and Caramel

CRAIG'S CRAZY CARROT CAKE CHEESECAKE
Carrot Cake and Cheesecake Swirled Together, Topped with Cream Cheese Icing and Roasted Almonds

OREO® CHEESECAKE
Lots of Oreos Baked into Our Creamy Cheesecake

CARAMEL PECAN TURTLE
Pecan Brownie and Caramel Fudge Swirl Cheesecake, Topped with Caramel Turtle Pecans and Chocolate

CHERRY
A Classic! The Original Topped with Cherry Preserves

CHOCOLATE COCONUT CREAM CHEESECAKE
Coconut Cheesecake with Chunks of Chocolate, Topped with Layers of Coconut Custard and Whipped Cream all on top of a Chocolate Macaroon Crust

30th ANNIVERSARY CHOCOLATE CAKE CHEESECAKE
Two layers of our Original Cheesecake and Two layers of our Creamy Chocolate Fudge Cake filled with Chocolate Cream and finished with Crunchy Pearls of Chocolate

                           
 
Vem gillar inte en smaskig historia där den amerikanska drömmen blir Beverly Hills- verklighet ? (med lite extra grädde på moset, dessutom...) Vill ni veta mera om The Cheesecake Factory och planera en liten sockertrip dit, gå in på:  http://www.thecheesecakefactory.com/   
Obs! Resårmidja goes without saying.....

Soda Nation- Butiken för sanna Soda Lovers

Publicerad 2018-03-28 12:50:00 i Trendiga mathändelser

 
 
 
Nu är det äntligen verklighet!

Mötesplatsen för alla läskälskare, Soda Nation, öppnade sina portar 2016 på Söder i Stockholm med flera hundra sorters läsk i glasflaskor från USA, Sverige, Bermuda och listan växer varje dag. De har Europas största sortiment av läsk på glasflaskor, något som lockar kunder från hela landet.Läsken kommer från alla möjliga mikrobryggerier där man tagit fram unika smaker baserade på hemliga recept som funnits i dessa företag i generationer.

 Ett tjusigt bryggeri med anor- Soda Nation har deras läsk i butiken idag!

Många av läsktillverkarna har funnits sedan 1800-talets slut- så ni förstår att flera generationer vårdat och skyddat sina recept på samma sätt som man skyddar statshemligheter. För det handlar inte bara om deras produkter, det handlar om deras arv. Många av läskedryckerna var ursprungligen olika former av kurer- så kallade remedies- som användes för allt från halsont och magont till trötthet. Ni har säkert sett västernfilmer där kringresande säljare står mitt i gatan och säljer olika magiska kurer som ska bota allt möjligt. De håller upp glasflaskor och lovar förbipasserande att deras liv kommer att förändras för alltid om de investerar i en flaska makalös elixir. Det var den första dryckesdroppen som blev en hel industri vi är uppvuxna med. Med läskreklam som lovar oss ett lyckligt slut om vi bara har den kalla isande colaflaskan i handen i alla lägen…

Din doktor tycker du ska dricka läsk- då blir du garanterat pigg och glad...
 
För många av oss är det kanske inte viktigt att välja mellan läsk på glasflaska, pet eller burk. Men när man känner till hur stora kvalitetsskillnader det är mellan produkterna, så kommer man välja glasflaska varje gång. Läsk som tappas upp i petflaskor och på burk tappar smak snabbt, medan läsk på glasflaska kan hålla i åratal förutsatt att den förvaras svalt. Innehållet är ju också den stora skillnaden- läsk på glasflaska är över lag en bättre produkt. När man smakat på riktig finläsk tappad på glas- en s.k.Craft Soda- så blir man lite imponerad av hur smakerna avlöser varandra. Vanlig burkläsk, till exempel, är bara söt och kolsyrad som tusan medan Craft Sodas bjuder på en explosion av goda äkta smakessenser.
 
Tänk vad underbart att bjuda på underbara flaskor finläsk, som dessa från Empire! 
 
Det blir verkligen som en svunnen tid möter 2018 med en kärleksfull famn av bubblande historia. Och visst vill man vara med när den här trenden tar fart? Jag tror det blir svårt att beställa in Pepzi Max när man sitter på finkrog efter Soda Nations intåg. För det finns inget mer avtändande när man äter gourmetmat än en flaska snabbmatsdryck. Jag har länge undrat varför krogarna satsat så mycket på häftiga ölsorter, men aldrig vänt sig till svenska mikrobryggerier som GBG SodaStockholm Soda & Co m.fl. för att kunna erbjuda läskälskande gäster ett brett sortiment svensk finläsk. Tänk er smaker som rabarber, lavendel, fläder och blåbär som ett värdigt komplement till det superba svenska köket.
 
Mikrobryggerier i Sverige is the new black.Tro oss, smaka på Stockholm Soda & Co and never go back..
 
Soda Nation har verkligen tänkt till också. Varje vecka kommer det röra på sig i sortimentet så att kunderna känner att de hittar nya produkter hela tiden. Nya länder kommer med sina bidrag på hyllorna, klassiker från intressanta bryggerier och nya tokiga kombinationer så att det aldrig blir förutsägbart i butiken. Om du är tokig i Joltcola, Leninade eller kegs med läsk kommer du bli övernöjd!
 
Som ni förstår är denna läsk 100% seriös i sin framtoning- En läsk med 354 ml humor!
 
Hyllorna kommer ha bra information så man vet allt som är värt att veta om smakerna, härkomst mm. Bäst av allt är att butikschefen David - hängiven läskälskare - jobbat hårt med research kring området. Han har flera års erfarenhet inom mat- och dryckeshandel, och kan vägleda kunderna genom sina köp.Rätt kille på rätt plats, kan man lugnt säga!
 
Soda Nation har Europas största sortiment av Craft Sodas, och de utökar hela tiden... 

Vad kommer man hitta för häftiga smaker om man kliver in på Soda Nation? Klassiker som kryddig Ginger Beer av olika slag är ju givna, liksom alla sorters Rootbeer, Cane Cola, Cherry Soda man kan tänka sig. Gurkläsk är en perfekt törstsläckare, och för den som gillar efterrättssmaker finns till och med en läsk som smakar pekannötspaj. Den är verkligen fräsch- den rostade nötsmaken är tydlig och känns verkligen ”nybakad” om ni förstår.

Härliga smaker från Faygo...Måste prova alla!

Framtiden ser ljus ut för butiksidén också. Soda Nation planerar att öppna fler butiker inom närmaste 2-års perioden. Konceptet är ju klockrent, för det här är inte en typisk hipstertrend som folk snart tröttnar på.Man behöver bara se hur bred kundkretsen är i butiken för att förstå att det handlar om en målgrupp på från 5-100 år ;)

 

Kom dit och hitta era egna favoriter. David tar emot med både kunskap och skön energi!

Kolla också:

www.sodanation.se

https://www.facebook.com/SodaNation/

http://www.gbgsoda.se/

http://www.sthlmsodaco.se/

 

 

 

 

 

 

Get baking, folks!

Publicerad 2017-12-11 20:21:00 i

Bakning är den nya folkrörelsen!
 
Choklad och jordgubbsmuffins med juldekor- det klarar barnen att hjälpa till med!
 
Det har väl inte undgått någon hur stort det blivit med bakning den senaste tiden. Det bloggas cupcakes, tårtor och kakor som aldrig förr. Det råder sådan bakfeber bland folk i alla åldrar att man måste inse- Baking is here to stay! 
 
Man kan undra om det har att göra med det ekonomiska läget - kanske har folk insett att man KAN skapa underbara ting hemma, som bakas och görs till vackra paket? Hela Martha Stewart-vågen nådde oss för evigheter sedan med bl.a. Leila, men det var inte förrän svenska bloggare som t.ex. Karin Bernfalkwww.bagerskan.se och Lisa Lundqvist-Obing  på www.sockerrus.se började tävla och synas flitigt med andra kända bakprofiler som media också började haka på. Det som först verkade vara en mysig cupcake-trend, har nu blivit en del av vårt tänk, vår vardag. Varje vecka ser man nya tidningar med makalösa tårtor på omslagen, och det vispas mer frosting än någonsin förr.
 
Roy Fares har under senast året gett ut sin underbara bakbok "Sweet" med massor med bakverk och desserter - den ena mer sagolik än den andra. Han har också synts på Go'Kväll med Ebba Von Sydow där han ger tips om hur man lyckas med proffsigt snygga bakverk hemma. Hans hemsida är full av bra info också, missa inte hans boksigneringar- Roys rockstjärnestatus är enorm, han har massor med fans i hela landet!  Kolla hans sida: http://www.byroyfares.se
 
Tårtan ser också god ut ;)
 
Om man nu tycker att bakning är krångligt, kladdigt och meckigt, kanske man behöver lite inspiration för att inse att det faktiskt inte är så svårt. Visst, man har ju sett Leila, och Hela Sverige Bakar - där det är så mycket som står på spel att man inte kan låta bli att känna att man hellre handlar färdigbakat och slappnar av en smula. Men så ser man plötsligt underbara Facebooksidor med sköna människor som fattat att det måste bli lättare, folkligare, mer på basicnivå- så att alla klarar av att skapa något i sitt eget kök. För det är det man ska känna, att man har det mesta hemma och kan göra det på nolltid. Jag är inte kritisk mot proffsen, jag menar bara att vi latmaskar (som inte orkar köpa 12 nya ingredienser för att göra en omgång kakor) ska kunna få till det. Även om vi har 3 tummar mitt i handen.....
 
Ge bort fin kakdeg i julklapp- Cookies gillar ju alla..
 
Mycket av det som skapas hemma är ju fint att ge bort, till exempel cookies, hemmagjorda tryfflar och chokladbräck med nötter. Väl inslaget är det lika fint som något man inhandlat på NK! Jag följer ju många på Facebook som har underbara tips inför julen och roliga idéer för hemmet också. En som får till det på alla plan är Slice of Life http://www.facebook.com/sliceoflifemd.
 
Mörka cookies med rejäla bitar mörkaste chokladen blir en fin present!
 
 
Sedan har jag snubblat över en bloggerska som generöst bjuder på massor med recept på brownies och fudge av alla slag- lättlagat och med många olika fyllningar och varianter. Här kan man lära sig smarta grundrecept och använda fantasin med olika tillbehör:http://www.myfavoritethings-miranda.blogspot.se/
 
 
 
Inbakade Oreocookies- det bästa av två världar i en och samma kaka!
 
Facebook är verkligen ett ställe där man hittar inspiration och roliga människor som lever för att baka.Varje dag följer jag dem och tipsar alla som följer Gray's på Facebook, om bra recept och skojiga idéer inför julen. Det rasar in nya tips hela tiden med den ena läckra dekoren efter den andra, och som tur är börjar det bli gott om butiker som har bra ingredienser till cupcakes och tårtor. Mecka för bakfantaster är The English Shop http://www.englishshop.se/ - här kan man hitta verktygen, böckerna, och ingredienserna från bl.a.Wilton http://www.wilton.com/ som glittersocker, finaste sockerpärlorna, alla tänkbara tårtformar och cupcakeprylar. De har gjort en hel avdelning bara för alla bakartiklar, helt underbart och värt ett besök. Julklappstips: Gör en present med bakprylar från The English Shop till någon du vet älskar bakning!!!
 
Gör ett paket med saker som gör skapandet i köket ännu roligare..
 
Kom ihåg: Om du inte litar på din egen förmåga att skapa snygga saker, följ några av de amerikanska och engelska tårtfantasterna på nätet, de man hittar på Facebook är ofta vanliga hemmafruar som trollat hemma och delar med sig av sina bästa tips. Här vågar alla skämta om sina klantigheter också, det känns skönt....
 
Söta cupcakes med jultema - dekor av kringlor, kakor, kristyr och M& M's
 
Man ser ju många återkommande favoritingredienser bland recepten, helt klart. Choklad av alla slag, Chocolate Chips  som man kan ha i kakor och muffins mm. Sedan är ju Marshmallows enormt användbara i alla former, hela eller som kräm på burk- Marshmallow Fluff- används i fyllningar och till frostings på tårtor och cupcakes. Peanutbutter i kakor och fyllningar har blivit en favorit, den passar så bra i cookies och gör sig bra i tårtor och cheesecake som motpol till mörk choklad.
 
Bjud på en Cheesecake med choklad och jordnötssmörsfyllning...
 
Det har blivit väldigt populärt att hacka ned Reese's Peanut Butter Cups i bakverken, liksom Hershey's Cookies n' Cream i det mesta. Många gillar att använda Skittle's i olika smaker på cupcakes och tårtor, eller krossar polkagrisar och blandar ned i färdiga Betty Crocker Frostings.
Allt handlar om att använda fantasin, våga lite! Kolla in alla härliga recept som jag tipsar om dagligen på vår Facebooksida: www.facebook.com/pages/Grays-American-Stores-AB/157977954244934
                   
              Ha en God Jul och kom ihåg: Glöm inte bort att ha roligt i köket!
 

Cupcakes till festen...vinn ett helt bakset!

Publicerad 2017-10-30 11:35:00 i

 

Cupcakes har kommit för att stanna, nu har de även blivit en stor hit på fester som bröllop, barnkalas, dop mm.
Det handlar om att det känns så kul att kunna variera smaker och decor i oändlighet, och alla gäster kan få något de gillar. Smidigare än att behöva servera olika tårtor, och erkänn att det är rätt svåt att få småbarn att äta tårta. Stora muffins får ta ett steg tillbaka nu när små fräcka cupcakes tagit ledningen! Vill du vinna cupcakemix och glasyr, skicka länken till denna blogg till så många vänner som möjligt, be dem gå in och kommentera & uppge din mailadress så jag kan återkomma till vinnaren! sponsorer är www.grays.se 
foto: www.target.com

Dags att jaga vitaminer med färska smoothies

Publicerad 2017-06-20 11:05:00 i Receptbaser och matlagning




Efter tunga vinterdagar och idel tung mat runt julen, finns det bara en sak som funkar för mig just nu.
Jag byter gladeligen ut rutinmässiga frukostar och mellisar mot en rejäl smoothie laddad med vitaminer och antioxidanter. Mixern står framme redo för frukter och bär, ananas och a-fil.



Prova också att slänga ned krispiga äpplen, kanel och vetekli. För den som kör detox är spirulina toppen i smoothies- finns i pulverform på hälsokosten. Spirulina är en alg som har den fiffiga egenskapen att den tillför kroppen B-12, aminosyror och fettsyror- plus att den tar med sig en massa slagg ur kroppen.Det bästa är att blötlägga 1/2 tsk spirulina i 3-4 dl fil, och använda lite av den upplösta mixen i en smoothie så att man vänjer sig vid smaken. Hela kroppen får en vårstädning som heter duga kan jag lova!



Det är ju så vanligt att vilja skynda sig till en piggare vårkropp, men det är bättre att ta det lugnt och byta ut dåliga rutiner mot fräscha nya, och byta onödiga fikakalorier mot en vitaminkick. Köp nyttig frukt varje gång du handlar och lägg upp det tjusigt i köket bredvid mixern. Planera din frukost innan du går och lägger dig - ställ in dig på nyttigt redan innan du somnar. Om du har hundar som ska ut på morgonen- ta ut dem innan frukost så sätter du fart på förbränningen. Våren är på väg, och jag tycker vi ska ta emot den med öppen famn och lite lättare steg... Vi ses vid fruktdisken!


Kolla tips och recept:

http://www.juicing-for-health.com/healthy-smoothies.html

http://www.waitrose.com/food/celebritiesandarticles/ingredients/0301ws12.aspx

http://www.wholefoodsmarket.com/recipes/268

 

 




Sommar och S'mores - självklart!!!!!

Publicerad 2017-06-02 09:56:00 i Receptbaser och matlagning


Grillade Marshmallows hör sommarens fester till!

Man läser om S'mores så ofta nu för tiden, så det är inte mer än rätt att alla testar dem på sommarens  grillfester. Allt man behöver är marshmallows, mörk choklad, digestivekex och gärna andra fräscha tillbehör som hallon, jordgubbar och bananer. Marshmallowsen grillas guldbruna, och pressas mellan kex med stora bitar choklad. Värmen från marshmallowsen smälter chokladen och binder ihop allt så det blir en smarrig bakelse. 

S'mores med hallon

Testa gärna med färska bär och fruktbitar, gör ett fat med plock så att var och en kan göra sin egen favorit! Man kan också ha choklad med t.ex nötter, mintchoklad, och med Dajmbitar. Supergott och lyxigt utan strul, toppen om man ska handla något skoj att ta med på grillningen i sista minuten. Ungarna älskar att göra S'mores, och vill man göra dem hemma utan grillen, kan man lägga marshmallows på bakpapper i ugnen i ett par minuter.


S'mores Pie när man är många som ska smaka...

S'mores Pie kan man göra på en vanlig kladdkaksbotten, och det ger en känsla av att man slitit hårt, när man i själv verket följt ett enkelt recept och toppat med marshmallows. Servera gärna med färska jordgubbar, ett perfekt sätt att avsluta sommarens alla grillmiddagar.



S'mores Cookies gör man på ett kick!

Om du vill göra S'mores Cookies, använd mitt recept som jag haft med förut. När kakorna bakats klart tar du ut dem, lägger en bit choklad på och en marshmallow och bakar av ett par minuter tills allt är guldbrunt. Låt dem svalna och servera!

Här är bästa cookie-receptet:

  • 4,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk salt
  • 2,25 dl rumstempererat smör
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl dl farinsocker
  • 1 tsk vaniljextrakt
  • 2 stora ägg
  • 4-5 dl chocolate chips på påse

Tips: Man kan variera degen på många sätt:

  • 2 dl hackade valnötter
  • 2 dl hackad vit choklad (kylskåpskall)
  • 2 matskedar Mississippi Belle Crunchy Peanutbutter
  • 2 dl tärnad Reese´s Peanutbuttercups
Blanda alla torra ingredienser i en skål. Blanda alla de övriga i en annan skål, och blanda ned i skålen med de torra. Jobba ihop degen. Ställ i kylen i en halvtimme. Ställ ugnen på 180 grader. Lägg smörpapper på 3-4 plåtar. Ta ut degen och lägg den på smörpapper. Gör en lång rulle av degen och skär i 1 cm stora skivor, lägg på plåtarna med 3-4 cm mellan bitarna. Baka en plåt i taget i 9-11 minuter tills gyllenbruna, ta ut och låt svalna. Servera med kall mjölk.

Kom ihåg att köpa riktiga marshmallows ( se nedan) inga fuskiga som smälter på grillen. Det finns roligare saker att göra i sommar än att skrapa loss segt skumgodis från din Weber......









Brownies som piggar upp...lite extra

Publicerad 2017-01-09 11:37:00 i Receptbaser och matlagning


Jag har alltid varit övertygad om att choklad är nyttig och nu har jag ytterligare ett skäl att jubla.
Någon smart typ har skapat en browniemix med extra koffein som gör att man verkligen piggnar till för varje tugga man tar.  Mixen ger saftiga fräscha brownies som smakar perfekt, men istället för att slockna vid datorn blir man ett slipat geni och skriver som en blixt...som ni kanske märker.

Det finns massor med nytt godis som är laddat med koffein också, praktiskt att ha när minnet sviker och man känner att mörkret faller på så tidigt att man somnar stående i hissen på jobbet ( true story...) Jag faller lite för fräscha mintpastiller som man kan ha i jackfickan- Bawl Mints- med frisk smak som innehåller både Guarana och koffein med bruseffekt som Poprocks:



Gillar man tuggummi och behöver en rejäl spark därbak runt 14.00 så kan jag rekommendera Jolts Caffein Energy Gum där ett tuggumi motsvarar en burk cola med sin koffeinhalt, ett paket motsvarar 72 burkar cola fast utan alla kalorier.



För alla kakmonster finns nu kakor som är laddade med koffein- Buzz Strong Caffeinated Cookies. Fyra kakor motsvarar en kopp kaffe, och man skonar ju magen samtidigt som man får en rejäl dos koffein på köpet.



Om man är en chokladtok som jag kommer man nog fastna för Buzz Bites i en smart plåtburk som får plats i väskan. Varje bit motsvarar tre colaburkar eller en burk Red Bull- så man kan räkna med att vara på hugget om man har dem med sig på jobbet...


Jag tänker nog hamstra en hel del "supergodis" så jag klarar av kommande månader av mörker och snö.
Ni kanske tänker att det vore lättare att boka en resa till solen? Jo, fast det är ju fusk.....Julen är ju snart här! 

kolla in mer supergodis:
http://www.thinkgeek.com/caffeine/candy/bdc4/

Loving Betty Crocker!

Publicerad 2016-12-05 13:42:00 i

Som vi längtat efter Betty...
 
Äntligen kommer Betty Crockers överlägsna mixar tillbaks på butikshyllorna runt om i landet, så att folk som jag som inte alltid lyckas få till det med bakverken, kan trolla ihop tårtor, brownies, cupcakes och cookies på nolltid.Det fina med Bettys mixar är att man kan varieria dem och göra dem som man känner för- lägga till chokladbitar, nötter, godis och annat för att skapa personliga godsaker, Min amerikanska vännina Jenna Frisk berättade att hon och hennes mamma till och med tävlade på rätt hög nivå med bakverk som var från enkla mixar som de sedan skapat helt nya versioner av tårtor, fyllda brownies och lyxiga kakor för att visa hur man bakar som ett proffs ur pappkartong!
 
Betty genom tiderna - Det är något med ögonen!
 
Många tror att Betty Crcoker fanns på riktigt, men hon var en fiktiv person som skapades av företaget Washburn Crosby Company 1921 för att marknadsföra produkter. Tanken var att hon skulle bli en maskot, men med tiden blev hon en ikon för hela det amerikanska folket. 1924 fick Betty Crocker en radioshow- Betty Crocker Cooking School of the Air och 1930 publicerades Crockers första kokbok. Betty är en av tidernas mest populära kända kvinnor i USA, hon utsågs till mest populära person efter Eleonor Roosevelt ( som ju var en livs levande människa!!)
 
Betty Crocker hade många trogna lyssnare med sitt eget radioprogram på 20-talet..
 
Företaget Washburn Crosby fick många brev från kunder som ville ha råd om bakning, och Betty skapades för att svara på alla frågor och ge smarta tips- och resten är ju historia. Med åren fick Betty olika utseenden för att passa in i dåvarande stil, men det fanns alltid något typiskt tryggt och moderligt över henne.
 
Säg den som kan motså en saftig god tårtbit med krämig glasyr...
 
Många har vuxit upp med klassiska brownies och chokladtårtor som bakats av en Betty Crocker mix.
Visst minns vi Sex and the City-avsnittet med Mirandas tårtkväll, då hon ensam svepte en hel långpanna med chokladtårta. Det finns nog ingenting som chokladälskare i USA älskar så mycket som Devil's Food Cake!
Syndig och underbar - Devil' Food cake....
 
Alla som varit barn i USA kan erinra sig Betty Crockers reklam och kokböcker.
Norman Rockwells feelgood-känsla genomströmmar alla bilder av det perfekta hemmet med en husmor som inget hellre vill, än servera familjen hemlagat och nybakat på längden och tvären. Kokböckerna är helt underbara med sina partytips och tankar om hur man bäst underhåller släkt och vänner. Det finns till och med kokböcker för ungarna, för Betty tyckte så klart att man skulle lära sina små att hjälpa till i köket. Däremot så är det rätt tydligt att man inte skulle ställa för höga krav på sin man- han hade ju fullt upp med att "ta hem baconet" som det heter i Amerikat.
 
Todds tårta må ha kommit ur en kartong- Men han är lika stolt för det....
 
Ska man skapa bästa fredagsmyset, så är en Brownie Mix rätt given. Perfekta saftig brownies på nolltid,och man kan variera med pekannötter, marshmallows, hackad vit choklad- du skapar dina egna favvos.
 
 En mix räcker precis till 16 bitar- Dvs 10 till mig och 6 till er ...
 
En annan mix som ger perfekta fikat är Chocolate Chips Cookie mixen. Den snabbaste vägen till en kakälskares hjärta...
 
Nom Nom Nom....6 kakor till mig och 2 till...MIG!
 
Jag hade den otroliga turen att hitta denna juvel nedan på ett loppis i Visby för många år sedan. Först fattade jag inte vad jag höll i, men när det väl gick upp för mig att det var Betty Crockers kokbok från 1959 så höll jag på att smälla av. Jag satt i timmar och läste recepten, anekdoter, hushållstips och till och med idéer
om familjerelationer (!!!) I boken får man veta värdefulla saker som:
¤ Titta ut genom fönstret när du diskar och samla fina intryck som du kan ha som samtalsämne, t.ex naturen, fåglar eller annat behagligt.
¤ Prata alltid om trevliga saker vid middagsbordet, din man vill inte höra om trista vardagsdetaljer.
¤ Alla hemmafruar mår bra av en paus, sätt upp fötterna och vila mitt på dagen!
 
Alltså, jag höll på att trilla av stolen, så kul var det att få inblick i den värld min stackars mamma levde i när vi var små. Så likt Betty Drapers sega tillvaro i Mad Men, att man häpnar.
Då skulle man stå leende med middagen på bordet prick 18.00. Basta!
 
I övrigt innehåller boken massor med klassiska recept från grunden som är aktuella än idag. Som tur är har Betty Crocker hängt med sin tid, och idag kan man hitta kokböcker, tidningar och receptbaser på den egna hemsidan som ger massor med tips mm.  
 
Den underbara kokboken från Betty Crocker 1959..
 
Inför Bettys stora comeback kommer nu Red Velvet Cake som mix. Nu kan vi göra tårta och cupcakes med en helt ny twist - fast många känner inte till att den funnits sedan slutet på 30-talet. Tänk att det kan ta så långt tid för en trend att nå oss här i Svedala! Tårtans färg kommer ursprungligen från rödbetor och man blandade detta med choklad och avslutade tårtan med en mörkröd frosting. Idag har man oftast cream cheesefrosting eller smörkrämsfrosting. Hur som helst är det en riktigt smarrig anledning att sabba Bikini 2014.....
 

 
 
 

Nu kommer Original Gourmet Lollipops- Lyxklubborna alla väntat på!

Publicerad 2016-11-12 13:53:00 i

 

Konfektyrbranschen har fått sig en ny färgstark uppstickare – en lyxklubba med intensiv smak som räcker en hel timme och som kommer att bli det allra hetaste man kan ha i handen utöver sin smartphone. Alla klubbälskare kommer att göra vågen över lanseringen av Original Gourmet Lollipops, som syns i snygga ställ i landets godisbutiker.  
 
Läckra klubbor som piffar upp hemma.....Vem behöver tulpaner?
 
Original Gourmet Lollipops är inte som andra klubbor och karameller. Smakerna är autentiska och själva klubban är alldeles len.Ingredienserna har noggrant rörts tills alla luftbubblor försvunnit, vilket ger en kompakt och slät kristallklar klubba. Klubborna får inga vassa skarvar eller kanter och känns behagliga att äta- Man får aldrig ont i gommen av dem! Tillverkningstekniken är patenterad, det finns alltså ingen produkt som liknar den. Dessutom blir klubban aldrig kladdig och geggig som många billiga varianter.
 

Underbara smaker.. man hinner aldrig tröttna!

Det är flera saker som gör att man lägger märke till Original Gourmet Lollipops. De är verkligen så perfekta i all lyxig enkelhet. Det är rätt genialiskt att ta fram något traditionellt som så många har en relation till. Utöver klubbornas fantastiska kvalité är hela marknadsföringen så klockren- man når ut till alla som älskar klubbor och som vill ge bort dem i present. Jag kan tänka mig att göra en snygg bukett på färgstarka klubbor och ta med istället för blommor. Det kommer snygga presentkartonger också i framtiden, smart när man ska ge bort något annorlunda- perfekt också eftersom de är nötfria och passar allergiker.

Ge bort den här lilla sötnosen till någon du gillar...

Original Gourmet Lollipop har fått “Certificate of Excellence”- högsta betyg - vid America’s Best Taste Contest på America’s Taste Test Institute där de bedömts av en jury av kockar och föredrogs över konkurrenterna i blindtester. Klubbornas snäva omslag eliminerar all luft, vilket skyddar dem och ger en överlägsen smak. Original Gourmet Lollipop är dessutom den största klubban i USA med 31,2g, konkurrenternas ligger på 26,9g. Produkten säljer dubbelt så många styckvis som kända chokladmärken i USA just nu- med en försäljning på drygt 9 miljoner dollar om året.( Här kan man jämföra med Nestlés totala försäljning av samtliga karamellprodukter som ligger på drygt 18 miljoner om året.) Klubborna har tagit en stor del av hela marknaden på väldigt kort tid, det kan ha att göra med att de räcker längre än annat godis och är perfekta om man vill unna sig något utan onödiga kalorier.

 

Kul fakta om Original Gourmet Lollipops:

• Bara 110 kalorier per styck

• Räcker 1 hel timme

• Tillverkade i USA

Smaker:

• Hallon/ Granatäpple

• Sockervadd

• Vattenmelon

• Jordgubb/ Banan

• Körsbär

• Bubbelgum

• Tropical

• Jordgubb

• Cola

• Apelsin

• Citron

• Kokos

• Druva

För mer info gå till:
www.grays.se

https://ogfc.net/

http://www.facebook.com/OriginalGourmetLollipops

 

Om

Min profilbild

Emily Gray

[email protected] www.grays.se www.mynewsdesk.se/pressroom/grays

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela