foodhappy

Välkommen hit för inspiration, tips och matglädje!

Loving Betty Crocker!

Publicerad 2016-12-05 13:42:00 i

Som vi längtat efter Betty...
 
Äntligen kommer Betty Crockers överlägsna mixar tillbaks på butikshyllorna runt om i landet, så att folk som jag som inte alltid lyckas få till det med bakverken, kan trolla ihop tårtor, brownies, cupcakes och cookies på nolltid.Det fina med Bettys mixar är att man kan varieria dem och göra dem som man känner för- lägga till chokladbitar, nötter, godis och annat för att skapa personliga godsaker, Min amerikanska vännina Jenna Frisk berättade att hon och hennes mamma till och med tävlade på rätt hög nivå med bakverk som var från enkla mixar som de sedan skapat helt nya versioner av tårtor, fyllda brownies och lyxiga kakor för att visa hur man bakar som ett proffs ur pappkartong!
 
Betty genom tiderna - Det är något med ögonen!
 
Många tror att Betty Crcoker fanns på riktigt, men hon var en fiktiv person som skapades av företaget Washburn Crosby Company 1921 för att marknadsföra produkter. Tanken var att hon skulle bli en maskot, men med tiden blev hon en ikon för hela det amerikanska folket. 1924 fick Betty Crocker en radioshow- Betty Crocker Cooking School of the Air och 1930 publicerades Crockers första kokbok. Betty är en av tidernas mest populära kända kvinnor i USA, hon utsågs till mest populära person efter Eleonor Roosevelt ( som ju var en livs levande människa!!)
 
Betty Crocker hade många trogna lyssnare med sitt eget radioprogram på 20-talet..
 
Företaget Washburn Crosby fick många brev från kunder som ville ha råd om bakning, och Betty skapades för att svara på alla frågor och ge smarta tips- och resten är ju historia. Med åren fick Betty olika utseenden för att passa in i dåvarande stil, men det fanns alltid något typiskt tryggt och moderligt över henne.
 
Säg den som kan motså en saftig god tårtbit med krämig glasyr...
 
Många har vuxit upp med klassiska brownies och chokladtårtor som bakats av en Betty Crocker mix.
Visst minns vi Sex and the City-avsnittet med Mirandas tårtkväll, då hon ensam svepte en hel långpanna med chokladtårta. Det finns nog ingenting som chokladälskare i USA älskar så mycket som Devil's Food Cake!
Syndig och underbar - Devil' Food cake....
 
Alla som varit barn i USA kan erinra sig Betty Crockers reklam och kokböcker.
Norman Rockwells feelgood-känsla genomströmmar alla bilder av det perfekta hemmet med en husmor som inget hellre vill, än servera familjen hemlagat och nybakat på längden och tvären. Kokböckerna är helt underbara med sina partytips och tankar om hur man bäst underhåller släkt och vänner. Det finns till och med kokböcker för ungarna, för Betty tyckte så klart att man skulle lära sina små att hjälpa till i köket. Däremot så är det rätt tydligt att man inte skulle ställa för höga krav på sin man- han hade ju fullt upp med att "ta hem baconet" som det heter i Amerikat.
 
Todds tårta må ha kommit ur en kartong- Men han är lika stolt för det....
 
Ska man skapa bästa fredagsmyset, så är en Brownie Mix rätt given. Perfekta saftig brownies på nolltid,och man kan variera med pekannötter, marshmallows, hackad vit choklad- du skapar dina egna favvos.
 
 En mix räcker precis till 16 bitar- Dvs 10 till mig och 6 till er ...
 
En annan mix som ger perfekta fikat är Chocolate Chips Cookie mixen. Den snabbaste vägen till en kakälskares hjärta...
 
Nom Nom Nom....6 kakor till mig och 2 till...MIG!
 
Jag hade den otroliga turen att hitta denna juvel nedan på ett loppis i Visby för många år sedan. Först fattade jag inte vad jag höll i, men när det väl gick upp för mig att det var Betty Crockers kokbok från 1959 så höll jag på att smälla av. Jag satt i timmar och läste recepten, anekdoter, hushållstips och till och med idéer
om familjerelationer (!!!) I boken får man veta värdefulla saker som:
¤ Titta ut genom fönstret när du diskar och samla fina intryck som du kan ha som samtalsämne, t.ex naturen, fåglar eller annat behagligt.
¤ Prata alltid om trevliga saker vid middagsbordet, din man vill inte höra om trista vardagsdetaljer.
¤ Alla hemmafruar mår bra av en paus, sätt upp fötterna och vila mitt på dagen!
 
Alltså, jag höll på att trilla av stolen, så kul var det att få inblick i den värld min stackars mamma levde i när vi var små. Så likt Betty Drapers sega tillvaro i Mad Men, att man häpnar.
Då skulle man stå leende med middagen på bordet prick 18.00. Basta!
 
I övrigt innehåller boken massor med klassiska recept från grunden som är aktuella än idag. Som tur är har Betty Crocker hängt med sin tid, och idag kan man hitta kokböcker, tidningar och receptbaser på den egna hemsidan som ger massor med tips mm.  
 
Den underbara kokboken från Betty Crocker 1959..
 
Inför Bettys stora comeback kommer nu Red Velvet Cake som mix. Nu kan vi göra tårta och cupcakes med en helt ny twist - fast många känner inte till att den funnits sedan slutet på 30-talet. Tänk att det kan ta så långt tid för en trend att nå oss här i Svedala! Tårtans färg kommer ursprungligen från rödbetor och man blandade detta med choklad och avslutade tårtan med en mörkröd frosting. Idag har man oftast cream cheesefrosting eller smörkrämsfrosting. Hur som helst är det en riktigt smarrig anledning att sabba Bikini 2014.....
 

 
 
 

Om

Min profilbild

Emily Gray

emily@grays.se www.grays.se www.mynewsdesk.se/pressroom/grays

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela