foodhappy

Välkommen hit för inspiration, tips och matglädje!

Tröstmat när hösten faller på...

Publicerad 2018-09-12 14:40:00 i Receptbaser och matlagning


Marinerade kotletter med vitvinsbraisserad fänkål & senapssky

Nu när vädret är nyckfullt och vi växlar mellan jeansjackor och full vintermundering så måste man ju trösta sig på något sätt. Lite vällagad mat med höstinspiration är ett behagligt sätt att ta sig fram till jul utan att deppa över bristen på dagsljus och bortregnade helgplaner, gör något gott av en lite mörkare mysigare tid...

Rejäl tröstmiddag:
Marinerade kotletter med vitvinsbraisserad fänkål & senapssky.
Lägg ett par fläskkotletter i marinad på risvinäger, 1 par matskedar apelsinjuice, pressade vitlök, salt och peppar.
Skär fänkål i tunna skivor och lägg i en tjockbottnad kastrull, täck med vatten och en nypa salt, koka tills det mjuknat till al dente - men inte mer. Häll av i durkslag.
Värm 1 msk smör och 1 msk olivolja i en stekpanna. Häll av marinaden, torka kotletterna varsamt med hushållspapper och stek dem sedan på medelvärme i 3-4 minuter på var sida. Lägg över på en tallrik. Sänk värmen och lägg över fänkål och 1 strimlad gul lök i pannan och låt småputtra en stund. Salta och peppra, pressa över vitlök och rör om. Häll över 1 dl vitt matlagningsvin och låt koka upp. Se till att inget fastnar i pannan,  lägg tillbaka kotletterna och all saft från köttet i pannan på fänkålsbädden och låt puttra ihop i 8-10 minuter. Lägg över kotletterna på en tallrik igen täck med folie.
Låt pannan puttra vidare medan du saltar och peppra efter smak och rör ned lite grovkornig senap.
Servera kotletterna med fänkål och såsen och potatis & selleripurée.


Krämig potatis & selleripurée har det där lilla extra..

Svårt? Inte! Skala och skär 4 medelstora Yukonpotatisar och 3 små sellerirötter i mindre bitar- täck i 1 liter vatten med 2 tsk salt och koka på medelvärme tills allt mjuknat ( c.a 20 minuter) Häll av vattnet, häll över i en mixerskål. Rör ned 6 msk smör och kör med en mixerstav tills du fått en jämn fin purée. Smaka av med salt och vitpeppar. Löjligt gott, och man kan också prova med jordärtskockor och butternut squash för att få lite smakvariation...

Avsluta med en krämig vitaminkick gjord på tärnade päron, äpplen, dadlar toppat med granatäppelkärnor som varvas med grekisk yoghurt och honung i en stor läcker dessertcoup:


Frukt & honungsyoghurt som avslutning

Inte riktigt färdigtröstad?

Då fortsätter vi att trösta oss genom regnet
med god mat och långkok. Ta vara på äpplen och päron till pajer och kompotter, saft och gelé. En knaprig liten paj går alltid hem. Tärnade kanelstekta äpplen med calvados och farinsocker på tunn filodeg- en snabb lyxig galette som serveras med vaniljglass:


Äpple & calvadosgalette

Hösttröst återkommer med fler överlevnadstips snart..

Om

Min profilbild

Emily Gray

[email protected] www.grays.se www.mynewsdesk.se/pressroom/grays

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela