foodhappy

Välkommen hit för inspiration, tips och matglädje!

Soda Nation- Butiken för sanna Soda Lovers

Publicerad 2016-06-28 12:50:00 i Trendiga mathändelser

 
 
 
Nu är det äntligen verklighet!

Mötesplatsen för alla läskälskare, Soda Nation, öppnade sina portar igår på Söder i Stockholm med flera hundra sorters läsk i glasflaskor från USA, Sverige, Bermuda och listan växer varje dag. De har Europas största sortiment av läsk på glasflaskor, något som lockar kunder från hela landet.Läsken kommer från alla möjliga mikrobryggerier där man tagit fram unika smaker baserade på hemliga recept som funnits i dessa företag i generationer.

 Ett tjusigt bryggeri med anor- Soda Nation har deras läsk i butiken idag!

Många av läsktillverkarna har funnits sedan 1800-talets slut- så ni förstår att flera generationer vårdat och skyddat sina recept på samma sätt som man skyddar statshemligheter. För det handlar inte bara om deras produkter, det handlar om deras arv. Många av läskedryckerna var ursprungligen olika former av kurer- så kallade remedies- som användes för allt från halsont och magont till trötthet. Ni har säkert sett västernfilmer där kringresande säljare står mitt i gatan och säljer olika magiska kurer som ska bota allt möjligt. De håller upp glasflaskor och lovar förbipasserande att deras liv kommer att förändras för alltid om de investerar i en flaska makalös elixir. Det var den första dryckesdroppen som blev en hel industri vi är uppvuxna med. Med läskreklam som lovar oss ett lyckligt slut om vi bara har den kalla isande colaflaskan i handen i alla lägen…

Din doktor tycker du ska dricka läsk- då blir du garanterat pigg och glad...
 
För många av oss är det kanske inte viktigt att välja mellan läsk på glasflaska, pet eller burk. Men när man känner till hur stora kvalitetsskillnader det är mellan produkterna, så kommer man välja glasflaska varje gång. Läsk som tappas upp i petflaskor och på burk tappar smak snabbt, medan läsk på glasflaska kan hålla i åratal förutsatt att den förvaras svalt. Innehållet är ju också den stora skillnaden- läsk på glasflaska är över lag en bättre produkt. När man smakat på riktig finläsk tappad på glas- en s.k.Craft Soda- så blir man lite imponerad av hur smakerna avlöser varandra. Vanlig burkläsk, till exempel, är bara söt och kolsyrad som tusan medan Craft Sodas bjuder på en explosion av goda äkta smakessenser.
 
Tänk vad underbart att bjuda på underbara flaskor finläsk, som dessa från Empire! 
 
Det blir verkligen som en svunnen tid möter 2016 med en kärleksfull famn av bubblande historia. Och visst vill man vara med när den här trenden tar fart? Jag tror det blir svårt att beställa in Pepzi Max när man sitter på finkrog efter Soda Nations intåg. För det finns inget mer avtändande när man äter gourmetmat än en flaska snabbmatsdryck. Jag har länge undrat varför krogarna satsat så mycket på häftiga ölsorter, men aldrig vänt sig till svenska mikrobryggerier som GBG SodaStockholm Soda & Co m.fl. för att kunna erbjuda läskälskande gäster ett brett sortiment svensk finläsk. Tänk er smaker som rabarber, lavendel, fläder och blåbär som ett värdigt komplement till det superba svenska köket.
 
Mikrobryggerier i Sverige is the new black.Tro oss, smaka på Stockholm Soda & Co and never go back..
 
Soda Nation har verkligen tänkt till också. Varje vecka kommer det röra på sig i sortimentet så att kunderna känner att de hittar nya produkter hela tiden. Nya länder kommer med sina bidrag på hyllorna, klassiker från intressanta bryggerier och nya tokiga kombinationer så att det aldrig blir förutsägbart i butiken. Om du är tokig i Joltcola, Leninade eller kegs med läsk kommer du bli övernöjd!
 
Som ni förstår är denna läsk 100% seriös i sin framtoning- En läsk med 354 ml humor!
 
Hyllorna kommer ha bra information så man vet allt som är värt att veta om smakerna, härkomst mm. Bäst av allt är att butikschefen David - hängiven läskälskare - jobbat hårt med research kring området. Han har flera års erfarenhet inom mat- och dryckeshandel, och kan vägleda kunderna genom sina köp.Rätt kille på rätt plats, kan man lugnt säga!
 
Soda Nation har Europas största sortiment av Craft Sodas, och de utökar hela tiden... 

Vad kommer man hitta för häftiga smaker om man kliver in på Soda Nation? Klassiker som kryddig Ginger Beer av olika slag är ju givna, liksom alla sorters Rootbeer, Cane Cola, Cherry Soda man kan tänka sig. Gurkläsk är en perfekt törstsläckare, och för den som gillar efterrättssmaker finns till och med en läsk som smakar pekannötspaj. Den är verkligen fräsch- den rostade nötsmaken är tydlig och känns verkligen ”nybakad” om ni förstår.

Härliga smaker från Faygo...Måste prova alla!

Framtiden ser ljus ut för butiksidén också. Soda Nation planerar att öppna fler butiker inom närmaste 2-års perioden. Konceptet är ju klockrent, för det här är inte en typisk hipstertrend som folk snart tröttnar på.Man behöver bara se hur bred kundkretsen är i butiken för att förstå att det handlar om en målgrupp på från 5-100 år ;)

 

Kom dit och hitta era egna favoriter. David tar emot med både kunskap och skön energi!

Kolla också:

www.sodanation.se

https://www.facebook.com/SodaNation/

http://www.gbgsoda.se/

http://www.sthlmsodaco.se/

 

 

 

 

 

 

Nu smäller det.......Da' Bomb och Pain i sommarens matlagning!

Publicerad 2016-06-02 10:10:23 i Receptbaser och matlagning


Såserna på denna bild är så starka att de till och med har åldersgräns....

Trenden med chili i allt blir bara större och det gäller att kunna skilja på lagom hett och ren eldsvåda.

När man använder hotsauces på rätt sätt kan man höja smakupplevelsen på grytor, grillat, dipsåser, drinkar och bakverk. Bakar man med choklad, kan man spetsa med ytterst lite chili och ta fram chokladsmaken på ett unikt sätt. Som sagt, såserna är magiska när man vet hur man ska använda dem! En Bloody Mary kan bli så mycket häftigare med lite het chili...

Det finns en hel kultur kring extremheta chilisåser, jag har skrivit om Scoville-skalan här förut (http://publishme.se/595201/entries/article/35422991/) och berättat hur man i över hundra år både forskat kring och tillverkat monsterstarka chilisåser av olika slag. Det finns Blair's Death Sauce, Dave's Insanity Sauce, Tabasco-droppar och så klart ren färskvara- chilifrukter. Men ingenting är så kickass livsfarligt som såserna som nu finns att köpa runtom i hela Sverige- Da' Bomb och Pain. Jag borde inlett texten med att utfärda en rejäl varning för såserna på bilden ovan, men det kommer bara ha motsatt effekt. Folk tävlar då desto mer i att svälja en hel tesked och lägga ut det på Youtube ( http://www.youtube.com/watch?v=cFH78Iounbk) eller tvingar i någon stackars ovetande en slurk på svensexan.
Men snälla rara..... Det inte är det man ska ha såserna till!
Man använder dem ytterst sparsamt som smakförhöjare.

Så här enkelt är det:
På Scoville -skalan har t.ex Tabasco 3-4000, Cayennepeppar 30-40.000. och extremheta såser 500.000.

Man ska helst ta det lugnt när man använder såserna i matlagning och för att vara på den säkra sidan kan man t.ex gå in på http://www.originaljuan.com/free_recipies/index.aspx där kan man läsa sig till hur mycket sås man kan ha i maten utan att det går över styr.

Med andra ord, kör försiktigt....



Tre gånger extremhetta från Da' Bomb

Sommar och S'mores - självklart!!!!!

Publicerad 2016-06-02 09:56:02 i Receptbaser och matlagning


Grillade Marshmallows hör sommarens fester till!

Man läser om S'mores så ofta nu för tiden, så det är inte mer än rätt att alla testar dem på sommarens  grillfester. Allt man behöver är marshmallows, mörk choklad, digestivekex och gärna andra fräscha tillbehör som hallon, jordgubbar och bananer. Marshmallowsen grillas guldbruna, och pressas mellan kex med stora bitar choklad. Värmen från marshmallowsen smälter chokladen och binder ihop allt så det blir en smarrig bakelse. 

S'mores med hallon

Testa gärna med färska bär och fruktbitar, gör ett fat med plock så att var och en kan göra sin egen favorit! Man kan också ha choklad med t.ex nötter, mintchoklad, och med Dajmbitar. Supergott och lyxigt utan strul, toppen om man ska handla något skoj att ta med på grillningen i sista minuten. Ungarna älskar att göra S'mores, och vill man göra dem hemma utan grillen, kan man lägga marshmallows på bakpapper i ugnen i ett par minuter.


S'mores Pie när man är många som ska smaka...

S'mores Pie kan man göra på en vanlig kladdkaksbotten, och det ger en känsla av att man slitit hårt, när man i själv verket följt ett enkelt recept och toppat med marshmallows. Servera gärna med färska jordgubbar, ett perfekt sätt att avsluta sommarens alla grillmiddagar.



S'mores Cookies gör man på ett kick!

Om du vill göra S'mores Cookies, använd mitt recept som jag haft med förut. När kakorna bakats klart tar du ut dem, lägger en bit choklad på och en marshmallow och bakar av ett par minuter tills allt är guldbrunt. Låt dem svalna och servera!

Här är bästa cookie-receptet:

  • 4,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk salt
  • 2,25 dl rumstempererat smör
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl dl farinsocker
  • 1 tsk vaniljextrakt
  • 2 stora ägg
  • 4-5 dl chocolate chips på påse

Tips: Man kan variera degen på många sätt:

  • 2 dl hackade valnötter
  • 2 dl hackad vit choklad (kylskåpskall)
  • 2 matskedar Mississippi Belle Crunchy Peanutbutter
  • 2 dl tärnad Reese´s Peanutbuttercups
Blanda alla torra ingredienser i en skål. Blanda alla de övriga i en annan skål, och blanda ned i skålen med de torra. Jobba ihop degen. Ställ i kylen i en halvtimme. Ställ ugnen på 180 grader. Lägg smörpapper på 3-4 plåtar. Ta ut degen och lägg den på smörpapper. Gör en lång rulle av degen och skär i 1 cm stora skivor, lägg på plåtarna med 3-4 cm mellan bitarna. Baka en plåt i taget i 9-11 minuter tills gyllenbruna, ta ut och låt svalna. Servera med kall mjölk.

Kom ihåg att köpa riktiga marshmallows ( se nedan) inga fuskiga som smälter på grillen. Det finns roligare saker att göra i sommar än att skrapa loss segt skumgodis från din Weber......









Om

Min profilbild

Emily Gray

emily@grays.se www.grays.se www.newsdesk.se/pressroom/grays

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela