foodhappy

Välkommen hit för inspiration, tips och matglädje!

Plockmaten är hetare än någonsin

Publicerad 2009-05-25 10:42:13 i Receptbaser och matlagning

Inför sommarens alla fester vill jag köpa mat som jag vet att alla kommer att gilla. Det har blivit så mycket lättare nu när alla fina butiker erbjuder läckra och exotiska frukter och grönsaker som man kan fixa fina plockfat utav. Nu är det så inne med bufféer med mat från världens alla hörn, man kan blanda allt från japanska handrolls, grekiska dolmades. lebanesiska spett till fräscha fruktsallader med vaniljdip. Tänk dig ett buffébord med en blandning av allt det bästa från bondgårdar, havet och spännande städer..... 
       
                 Plockfat med grönsaker och Creamy Chipolte dip 


Det handlar om att våga blanda hejvilt och tänka på alla gäster och deras bakgrund och resupplevelser. Med det som utgångspunkt blir maten alltid spännande och dessutom lättsam och rolig att diskutera. Om man sedan satsar på nyttiga varianter kan gästerna njuta på ett helt annat sätt.  

 


                        
                                          Crostini på rökt forell
       
Var inte rädd för att prova nya grepp, skapa en atmosfär där maten tar med alla på ett äventyr. Köp olika sorters kallskuret och färsk fisk som du kan marinera och servera i tunna skivor på ugnsrostade brödskivor eller till en sallad.
  
                        
                        Snittar med lax, rostade rödbetor och dillyoghurt 

Med alla fantastiska färska brödsorter kan man göra mängder med snittar fyllda med pålägg, grönsaker och hoummus. Varför inte göra en modern smörgåstårta med krämig kycklig sallad, guacamole och grönsaker toppad med créme fraîche och strimlad örter. Krispiga spett med honung och senapspanering som doppas i teriyaki går alltid hem, liksom kyckligspett lindade i parmaskinka. 

                         
             Krispiga spett på fläskfilé med honung och senapspanering 

Många butiker erbjuder nu färdiga alternativ, plockmaten har helt enkelt blivit en del av vardagsmaten. I många länder är det en självklarhet, i England t.ex kan man köpa hela färdiga fat med dagsfärsk småplock från hela världen. Så istället för Fish n´ Chips kan de äta meze, tapas och sushi om de vill. Jag älskar verkligen tanken på att få välja allt möjligt smått och fräscht till middag istället för stora portioner som gör mig lite trött och ångerfull efteråt. Det är helt rätt att ha kylen full med smått som hela familjen gillar, särkilt nu inför sommaren då maten ska vara lite lättare och man gärna skapar lite picknick varje dag. Perfekt om man jobbar och vill att tillvaron ska kännas lustfylld och lyxig även en vanlig vardag.
Så mitt tips till alla som tycker att det är svårt att skapa skojig mat till vardgas och fest- bjud på småplock och blanda från hela världen så blir det aldrig trist!  
                       
      
                                    Plockfat med frukt och vaniljdip
                    

Så gör man världens godaste cookies

Publicerad 2009-05-12 09:16:14 i Receptbaser och matlagning

                                        foto: Fishs Eddy

Riktiga Chocolate Chips Cookies har egentligen bara ett enda riktigt recept.
Ni kanske undrar vad hemligheten är bakom de godaste kakorna ? Det är enkelt, man måste rätt socker, nämligen farinsocker och strösocker i kakdegen, och äkta vaniljextrakt på flaska. Då åstadkommer man rätt sälta och man får knapriga kakor som är lagom söta också. I USA använder de flesta det "vanliga" receptet som finns på chocolate chip-påsen från Toll House, den anses vara originalet. Eftersom jag håller med till 100 %, så får ni det av mig så att ni kan göra mina favoritkakor. Ett bra tips är att göra dubbla satser och frysa in deg som en degrulle i smörpapper i frysen. Då kan ni ta fram kakdeg närsom och baka till oväntade fikabesök. Doften kommer att skapa ett härligt välkomnande!

                                     

 
Här är bästa cookie-receptet:

  • 4,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bikarbonat 
  • 1 tsk salt
  • 2,25 dl rumstempererat smör 
  • 2 dl strösocker 
  • 2 dl dl farinsocker 
  • 1 tsk vaniljextrakt
  • 2 stora ägg
  • 4-5 dl chocolate chips på påse 

Tips: Man kan variera degen på många sätt:

  • 2 dl hackade valnötter
  • 2 dl hackad vit choklad (kylskåpskall)
  • 2 matskedar Mississippi Belle Crunchy Peanutbutter
  • 2 dl tärnad Reese´s Peanutbuttercups
     
     

Blanda alla torra ingredienser i en skål. Blanda alla de övriga i en annan skål, och blanda ned i skålen med de torra. Jobba ihop degen. Ställ i kylen i en halvtimme. Ställ ugnen på 180 grader. Lägg smörpapper på 3-4 plåtar. Ta ut degen och lägg den på smörpapper. Gör en lång rulle av degen och skär i 1 cm stora skivor, lägg på plåtarna med 3-4 cm mellan bitarna. Baka en plåt i taget i 9-11 minuter tills gyllenbruna, ta ut och låt svalna. Servera med kall mjölk.



                                   

Perfekt till sommarens fikor på balkongen...
Man kan också göra sina egna Cookie Sandwiches med glass och strössel. 
Börja med 2 kakor och lägg 2 msk glass på den ena kakan och tryck dit den andra. Jämna kanterna med en kniv och rulla sedan i strössel eller chocolate chips. Lägg på ett fat och ställ i frysen 5 minuter innan du serverar dem.

Roligt strössel, äkta vaniljextrakt, Chocolate Chips, Mississippi Belle Peanut Butter, och Reese´s PeanutbutterCups finns på The English Shop, http://www.englishshop.se/ och de flesta välsorterade butiker i Sverige.   

Om

Min profilbild

Emily Gray

emily@grays.se www.grays.se www.newsdesk.se/pressroom/grays

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela