foodhappy

Välkommen hit för inspiration, tips och matglädje!

Plockmaten är hetare än någonsin

Publicerad 2009-05-25 10:42:13 i Receptbaser och matlagning

Inför sommarens alla fester vill jag köpa mat som jag vet att alla kommer att gilla. Det har blivit så mycket lättare nu när alla fina butiker erbjuder läckra och exotiska frukter och grönsaker som man kan fixa fina plockfat utav. Nu är det så inne med bufféer med mat från världens alla hörn, man kan blanda allt från japanska handrolls, grekiska dolmades. lebanesiska spett till fräscha fruktsallader med vaniljdip. Tänk dig ett buffébord med en blandning av allt det bästa från bondgårdar, havet och spännande städer..... 
       
                 Plockfat med grönsaker och Creamy Chipolte dip 


Det handlar om att våga blanda hejvilt och tänka på alla gäster och deras bakgrund och resupplevelser. Med det som utgångspunkt blir maten alltid spännande och dessutom lättsam och rolig att diskutera. Om man sedan satsar på nyttiga varianter kan gästerna njuta på ett helt annat sätt.  

 


                        
                                          Crostini på rökt forell
       
Var inte rädd för att prova nya grepp, skapa en atmosfär där maten tar med alla på ett äventyr. Köp olika sorters kallskuret och färsk fisk som du kan marinera och servera i tunna skivor på ugnsrostade brödskivor eller till en sallad.
  
                        
                        Snittar med lax, rostade rödbetor och dillyoghurt 

Med alla fantastiska färska brödsorter kan man göra mängder med snittar fyllda med pålägg, grönsaker och hoummus. Varför inte göra en modern smörgåstårta med krämig kycklig sallad, guacamole och grönsaker toppad med créme fraîche och strimlad örter. Krispiga spett med honung och senapspanering som doppas i teriyaki går alltid hem, liksom kyckligspett lindade i parmaskinka. 

                         
             Krispiga spett på fläskfilé med honung och senapspanering 

Många butiker erbjuder nu färdiga alternativ, plockmaten har helt enkelt blivit en del av vardagsmaten. I många länder är det en självklarhet, i England t.ex kan man köpa hela färdiga fat med dagsfärsk småplock från hela världen. Så istället för Fish n´ Chips kan de äta meze, tapas och sushi om de vill. Jag älskar verkligen tanken på att få välja allt möjligt smått och fräscht till middag istället för stora portioner som gör mig lite trött och ångerfull efteråt. Det är helt rätt att ha kylen full med smått som hela familjen gillar, särkilt nu inför sommaren då maten ska vara lite lättare och man gärna skapar lite picknick varje dag. Perfekt om man jobbar och vill att tillvaron ska kännas lustfylld och lyxig även en vanlig vardag.
Så mitt tips till alla som tycker att det är svårt att skapa skojig mat till vardgas och fest- bjud på småplock och blanda från hela världen så blir det aldrig trist!  
                       
      
                                    Plockfat med frukt och vaniljdip
                    

Kommentarer

Postat av: Anita T

Publicerad 2009-06-01 08:26:13

Tack för massor med bra tips inför en kommande buffé. Känns svenskt och lättillgängligt!

Postat av: [email protected]

Publicerad 2009-06-01 08:42:46

Visst underlättar det om man hittar bra mat och enkla tips, nu kommer sommaren ( 30 plus idag, eller??) och man står handfallen om man inte fått lite förhandsinspiration....

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Emily Gray

[email protected] www.grays.se www.mynewsdesk.se/pressroom/grays

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela