foodhappy

Välkommen hit för inspiration, tips och matglädje!

Halloween – en spooky helg med anor från 500-talet före Kristus

Publicerad 2009-09-24 12:22:06 i Receptbaser och matlagning

Visst är det kul med nya intryck. Utländska traditioner som vi får glädje av här i Sverige, och där är Halloween både omtyckt och omstridd. Många menar att den krockar med Allhelgonahelgen och är en smula respektlös mot våra normer. Andra tycker att det är ett roligt och smågalet festtillfälle för hela familjen.

I USA firar man den  31 oktober, men fyller butikerna redan i september för att utnyttja den försäljningen så mycket det bara går. Till och med skolorna är dekorerade inför den stora helgen, något som vi kanske får se här så småningom.


Hur kommer det sig att man ens började fira Halloween?

 

Själva ordet Halloween har sina rötter i den katolska kyrkan, (ursprungsbegreppet All Hallows Day)  man firade den 1 november för att hedra alla helgon, i likhet med den svenska helgen på samma datum.

Hela traditionen med spökeriet kommer från den keltiska Nyårsdagen som firades 31 oktober 500 år före Kristus,och man hade trodde på döda  själarnas förmåga att komma tillbaka varje år för att överta en ny kropp för att få ett nytt liv efter detta. De levande ville undvika det genom att klä sig läskigt och uppföra sig högljutt och skrämma bort själar som sökte ny fristad.

Bus eller godistraditionen kommer ifrån en europeisk tradition på 900-talet då man gick från dörr till dörr och tiggde små russinbröd och lovade att be en bön för döda släktingar till brödgivaren (mer bröd gav flera böner!!)

På den tiden trodde man att de döda levde i limbo efter döden och att alla böner, även från främlingar, kunde påskynda deras färd till himlen.

Dekorerade pumpor med ögon och muntra flin kommer troligen från en irländskt folktraditionen, då man holkade ur palsternackor och satte i ett ljus för att minnas irländaren Jack som lurat upp Djävulen i ett träd och ritat ett kors därpå. Han nekades tillträde till himlen och helvetet, så man tände ljus för att lysa upp hans mörka tillvaro. Irländarna upptäckte pumpor när de kom till Usa , och de passade mycket bättre för ändamålet.

 

Kyrkogårdstårta gjord med chokladgravstenar...


Jag minns ju själv hur det var när vi firade Halloween när jag var liten ..

Hela oktobermånad handlade ju bara om en sak för oss barn, och det var att uthärda till den trettioförsta då man skulle ut och spöka i hela grannskapet. Alla butiker skyltade om redan i slutet på september, hela stan var utsmyckad med pumpor som skurits, dekorerats och tänts varje kvälls. Det handlade om höst, dofter, prasslande löv och naturens färgpalett i skalan rost, orange, och gult. Vi gick till skolan varje oktoberdag fulla av längtan och förväntan, för snart var det dags.

Maskeradbutiken i min lilla hemstad Ridgewood hade en evigt slingrade kö till kassan och de vuxna hade fullt sjå med att hänga upp  svarta och orangea girlanger och skära pumpor. Tonåringarna var lite fula och lindade in grannskapets alla träd i toapapper och sprayade fönsterrutor med raklödder.  Alla hade fullt upp med bestyren. På TV gick alla klassiska skräckfilmer varje dag.

Jag var som hjärntvättad och redo. Moahahahaha......

 

Linus är alltid redo för Halloween


Så kom DAGEN.

Jösses, det gick ju inte att tänka på något annat. Vi klädde upp oss, gick ut med syskonen och en förälder och ringde på hos snälla grannar som fyllde våra kassar till bredden med kolor, klubbor, tuggummin och annat tandvänligt…. En och annan omtänksam (tyckte inte vi!!) vuxen bidrog med fina röda Mackintosh-äpplen som vi fnös åt efteråt. Men väl hemma tog mamma hand om våra 6 kilospåsar och sade:

- Ni får lite i taget annars blir ni sjuka!

Vilken besvikelse! Jag trodde hon skojade med oss…

Vad snopet, jag som längtat efter att få käka mig sjuk på godis i ett helt år!!!!! Som vuxen med två barn i tonåren kan jag verkligen förstå hennes kloka tanke bakom konfiskeringen. Men kändes det som ett svek. Mamma.........Please ????

 

Typiskt Halloweengodis i miniförpackningar för barnen


Idag handlar Halloween mycket om barnen, men kom ihåg att det handlar om mycket annat också.

Ett avbrott i mörkret, ett tillfälle att njuta av härlig färgglädje och mustig matlagning.

Tända ljus, laga gratänger med rotfrukter, vitlök och vin.

 

Pumpa & Currygryta med chili


Lär er använda pumporna. För det finns massor man kan göra med dem. Lyktorna är ju härliga och det är kul att kunna beskära och använda pumporna på rätt sätt.

Kolla hur lätt det är:

http://www.halloween-online.com/carve/halloween-pumpkin-carving-basic.html

 

Pumpapaj med vaniljglass

 

Baka gärna pumpapaj med mycket kanel och kardemumma, servera med lösvispad grädde - himmelskt gott.

Gör pumpasoppa med vitlök och servera med en klick créme fraiche och färska örter.

Baka pumpabröd och muffins eller gör en läcker pumpa och zucchinigratäng till grillad kyckling.

 

Pumpamuffins med kanelglasyr


Som ni själva märker när det gäller Halloween, så är ju fantasin den viktigaste ingrediensen.

Låt den flöda och bjud alla på en upplevelse för alla sinnen.

Pumpor, häxor och spökparty för hela familjen - Våga vara lite spooky du också!

 

Martha Stewart bejakar sin inre häxa

 

För det är tillåtet att skrämmas lite… eller hur?

Se till att vara väl förberedd!!

Vill ni hitta mer information och recept?

Gå in på:

www.halloween-online.com


 

 

Psssst! Snart kan du få antioxidanter i din favoritläsk!

Publicerad 2009-09-14 12:14:23 i Receptbaser och matlagning

Om du försöker vara lite nyttig så här på höstkanten så kan jag trösta alla med att det kommer nya läskedrycker som innehåller antioxidanter. Ett skämt, månne? Nej, det är absolut sant. Nu vill man övertyga alla läskedrycksfanatiker att det är okay att dricka mer läsk eftersom man gjort den nyttig.....Det är inte lätt att hitta info om lanseringdatum på de nya nyttigare dryckerna, det verkar nästan topphemligt... men det brukar inte dröja länge innan Sverige hänger på en ny nyttighetstrend.7Up har till och med lanserat en Granatäppelläsk. Vår såte vän James Norton Supertaster gav den 5 av 5 möjliga poäng, och menar att det är ett av årets godaste läskedrycker plus att den är perfekt som groggvirke. Okay, nu kan man festa och få i sig antioxidanter samtidigt, någon smart festprisse på Pepzi har verkligen tänkt till.


Denna cocktail är rena föryngringskuren..så jag tar en tlll..veck med en rynka

Ni som tror att dryckesbranschen bara handlar om petflaskor och kolsyra har verkligen missat hur mycket som egentligen pågår bakom kulisserna. Det är mycket mer än så - för alla som vet hur stora företag tänker när en ny produkt lanseras vet att all information är topphemlig och allt snack om en ny smak eller variant på en läsk är absolut förbjudet utanför firman. Hyschhysch på högsta nivå, som om en ny läskedryck är en regeringshemlighet som kan riskera rikets säkerhet.  Självklart förstår man att konkurrensen är stenhård mellan läskjättarna, och spioner florerar överallt för att avslöja alla nya smaker och ingredienser.


Bob smyger runt på Pepzi för att hitta de hemliga ingredienserna

Visste ni att de stora tillverkarna envisas med att använda ingredienser som sabbar den goda smaken? Majssirapen används i många kända läskedrycker, och inte nog med att folk med spannmålsallergier blir dåliga av läsken, majsirap är helt onödig när det finns rörsocker som är nyttigare och som man dessutom kan använda mindre av för att ge samma sötma. Läskproffset John Nese i USA har jobbat med läsk hela sitt liv och säger:

- När du smakar läsk med majssirap och jämför med en läsk med rörsocker så blir du förvånad. Läsken med rörsocker är så mycket godare- läsken med majssirap smakar bara sött men har ingen karaktär. Smaken försvinner bakom all sliskig sötma som majssirapen ger. Jag tror att folk blivit mer och mer kräsna och vill ha drycker som innehåller mer naturlig smak. Det är ju det en god läsk handlar om, perfekt smak- sedan kommer sötman.

Var det bättre förr? John säger att han älskar klassiska gamla drycker tappade på glasflaska för smaken är alltid bättre. Glasflaskor skyddar bättre och enligt John kan man dricka en läsk som tappats upp på glas 4-5 år efter man köpt den och den smakar som den ska. Så är inte fallet med petflaskor - läsken blir snabbt smaklös och tappar kolsyran när den är i petflaskor - så är man kräsen, ska man köpa läsk i glasflaskor.Den godaste colan i världen är enligt New York Times, Fentimans Curiosity Cola. Den har en kryddig och mörk smak ( man anar hur cola ursprungligen smakat) Fentimans bryggs på ett speciellt vis och innehåller örter som ger den fina smaken. Jag erkänner glatt att den är min favoritcola, den smakar som min barndoms läskedrycker.


Världens godaste cola om man får tro New York Times


Läskedrycksälskare i USA gör till och med sin egen läsk, och har du bryggt egen öl så är principen snarlik.
Kolla in länken: http://www.chow.com/stories/10130# , så kan du lära dig hur man gör egen gammaldags Rootbeer eller läsk med din egen favoritsmak. Testa att göra en egen kryddig must, som en variant på Gingerbeer. Perfekt att släcka törsten med en solig kall höstdag.....


Gör din egen Rootbeer!Godaste gourmetchipsen är äntligen här!

Publicerad 2009-09-03 10:29:21 i Receptbaser och matlagning

Hösten inleds med superväder och dramatiska vindar, och snart är det dags att umgås med folk..ni vet, bjuda hem vännerna och ha något läckert att bjuda på. Panik?? Känns som du gjort allt det där förr, och inte kommer på något nytt? Då är det helt rätt läge att köpa hem de hetaste nya chipsen från Devon i England - Burt's Hand Fried Potato Chips.  De är mycket godare än alla andra standardmärken som aldrig förnyar sig, Burt's har över 17 olika spännande smaker både som potatischips och rotfruktschips och lanserar nya smaker hela tiden. Här är man inte rädd för att sticka ut hakan, kolla in smaker som Smoked Streaky Bacon, Firecracker Lobster, Bloody Mary!, Hot Chili Lemon...


En hel korg med Burt's......ännu en perfekt helg väntar!
Utomlands har Burt's knuffat undan konkurrenterna och finns i 19 länder från Holland till Malaysia. Nyligen hade företaget en kampanj i Holland där de bjöd en 1,2 miljoner butikskunder på chips och det var en sådan succé att andra chipsmärken försvann från hyllorna för att ge plats för Burt's Hand Fried Potato Chips. Nu kommer man att satsa lika hårt på marknaden här hemma och bjuda på massor med olika smaker i butiker runt om i landet, så räkna med att få smaka på riktigt goda handgjorda chips.


Dags att smaka på godaste chipsen....

Alla chipsen som kommer från Burt's är delikata och spröda, de friteras i solrosolja och smaksätts med naturliga ingredienser från engelska gårdar. Vartenda exemplar smaker perfekt- hela påsen är fylld med gyllengula chips.
Det är för att de tillverkas av ett gäng som bryr sig om varje påse som lämnar fabriken.


Spröda nygjorda chips - snart i en butik nära dig

All potatis kommer ju från fina engelska gårdar och på fabriken mäter man färgtonen på allt som tillverkas, så det händer aldrig att man får mörka brända chips. Inte undra på att matrecensenter i England öser lovord över Burt's och kallar produkten " Solsken i en påse". Dessutom har de vunnit massor med priser, bl.a årets The Grocer Gold Awards. 2009". Det är alltså butikerna som röstat fram produkten som årets storsäljare och kända kockar i England ger den 10 poäng av 10 möjliga.Burt's kan ha gott samvete också - alla potatisrester återvinns på grisfarmar, alla olja återvinns som bränsle för bilar och alla kartonger som används är av återvunnet papper. Tiil och med färgen som används till påsarnas tryck är grönsaksbaserat bläck! Företaget är aktivt inom flera välgörenhetsorganisationr och donerar 5 % av alla vinster från barnchipsen " Kids Chips" till Great Ormond Street Hospital för barn.


Burt's har chips för barn- utan tillsatt salt

Visste ni att chips kom till av en slump 1883 då miljonären Vanderbilt krävde att få tunna steka potatisar på en krog i USA. Kocken gjorde dem extra tunna, mest för att skoja med gästen, och Vanderbilt blev så förtjust i de tunna krispiga potatisskivorna han fick att de kom att kallas "crisped chips". Det var en lyxvara tills någon uppfann den första mekaniska potatisskalaren 1920. 104 år senare uppstod Burt's Hand Fried Potato Chips, och resten är gourmethistoria!Det är svårt att motstå så fulländade snacks som dessa ....jag tänker inte ens försöka!
Håll utkik, snart är finns Burt's Solsken i en påse här.... Under tiden kan ni läsa mer på:

http://www.burtschips.com   


Om

Min profilbild

Emily Gray

emily@grays.se www.grays.se www.newsdesk.se/pressroom/grays

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela