Det är inne att äta hett...hett...hett.
Inför sommarens alla grillfester kommer givetvis många nya coola heta såser. Men det finns såser som är för de lite modigare, de som vågar tänja gränserna en hel del. I Usa kan man handla Hot Sauces av märken som Dave´s Insanity,
Pain is Good, Blair´s Death Hot Sauces och Ass Kickin´och man fattar ju av namnen att detta inte är något för veklingar.
Vad sägs om Spontaneous Combustion Peanuts....perfekta snacks om man vill få fart på festen.
Det är rätt farliga grejer vi snackar om här, i vissa kretsar använder man heta såser som en utmaning kompiser emellan.
Tro mig, det kräver enorm övning innan man vänjer sig, men det som händer när man äter enormt heta kryddor är att hjärnan skickar ut endorfiner för att lindra känslan av smärta. Många upplever detta som både gott och behagligt, som de ju säger: Pain is good!
Det finns en skala man kan gå efter för att veta exakt hur starka chilis man ska våga testa.
Det är den vettigaste som finns för nybörjare, nämligen Scoville-skalan.
Här kan du lära dig vad som passar dina smaklökar, kom ihåg att det inte är meningen att man ska bränna sönder munnen när man provar hot sauces.
Ni kan ju tänker er själva att om paprikor kan ligga på 0-100, så kanske man ska fundera väl och länge innan man hoppar från Tabasco till Habanero.
I Sverige hittar man en hel del riktigt heta såser, men jag rekommenderar att ni tar en liten Scoville-kurs innan ni köper Hot Sauces hejvilt.
Scoville skalan skapades av Wilbur Scoville för att mäta hettan i chilinfrukter.
The chili guide is the famous Scoville unit. Dedicated chile-heads and hot-sauce aficionados live by it.
Way back in 1912, a hothead named Wilbur Scoville came up with a way to measure the heat of chile peppers in the most straightforward way imagineable: he ground up chiles, diluted different quantities of the powder in sugar water, fed the dilutions to people and tested their reactions. (Wouldn't you have liked to be there for that?)
Capsaicins, which give hot peppers their hotness, are so potent in pure form that old Scoville had to break out the zeros: One part capsaicin per million rates 15 Scoville units. Once he had that starting point, Scoville wrote up a 1-10 scale of capsaicin concentrations, in multiples of one hundred, starting at 0 and topping off at a blistering 350,000. That's 35 percent capsaicin and 65 percent sugar water. (Some milk over here, please!)
16,000,000 | Pure capsaicin |
350,000-577,000 | Red Savina Habanero |
100,000-450,000 | Habanero, various types |
50,000-100,000 | Thai, Chiletepin, Pepin |
30,000-50,000 | Tabasco, Cayenne |
15,000-30,000 | Chile de Arbol |
5,000-15,000 | Serrano |
2,500-6,000 | Jalapeno |
1,000-1,500 | Ancho, Pasilla |
500-1,000 | Anaheim |
0-100 | Bell, Pimento |

Ett presenttips som är ett kul alternativ till vinflaska eller blommor är ett set med såser till matlagning.
Ett kul märke är Scorned Woman ( Hånad Kvinna) med ordspråket " Bli inte förbannad- Ge igen!".
Här kan man testa heta smaker på en lagom nivå, och såserna fungerar bra som marinad och bordssåser. Jag har till och med använt dem i en pikant pastasås som alla uppskattade, den fick den där extra lilla kicken så att säga. Scorned Woman finns nu i Sverige och Blair´s Death kommer till The English Shop i nästa vecka. Under tiden tycker jag att ni ska träna tabellen ordentligt och gå sedan till http://www.hotsauceworld.com/ och http://www.painisgood.com/ så får ni veta mer om den galna trendiga Hot Sauce-världen.
